Nagyvilág

Fordulat jöhet Európában

alekszisz ciprasz (alekszisz ciprasz, görögország, )
alekszisz ciprasz (alekszisz ciprasz, görögország, )

Alekszisz Ciprasz, a görög szélsőbaloldali Sziriza párt vezetője, a január 25-re kiírt választások fő esélyese azt hangoztatta, hogy pártjának győzelme elindítja majd a "szükséges változásokat" Európában.

Ciprasz egy szombaton Athénban mondott beszédében hangsúlyozta, hogy “a szükséges változások itt kezdődnek, Görögországban”. Az utóbbi idők közvélemény-kutatásaiban a jelenlegi fő kormánypártot több mint 3 ponttal megelőző párt vezetője a lehetséges “követők” közül az első helyen Spanyolországot nevezte meg – ahol a (szocialistáktól balra elhelyezkedő) Podemos párt jelentősen előretört az utóbbi hónapokban, s ahol idén szintén választások lesznek -, majd Írországot említette.

“Kemény tárgyalások révén garantáljuk országunk valóban méltányos részvételét az euróövezetben” – mondta, hozzátéve, hogy “véget kell vetnünk a megszorításoknak”. Ciprasz korábban azt ígérte, hogy visszacsinálja a nemzetközi hitelezők által Görögországra kényszerített reformokat, és újratárgyalja a mentőcsomag-egyezményt.

Az európai uniós vezetők arra intik Görögországot, hogy ne változtasson irányvonalán, ne mondjon le a reformokról. A Der Spiegel című német hetilap azonban legutóbbi számában már azt írja, hogy Angela Merkel német kancellár kész elengedni Görögországot az eurózónából, amennyiben az új athéni kormány elveti a megszorító intézkedéseket.

“A német kormány csaknem elkerülhetetlennek tartja a (görög) kilépést az euróövezetből, ha a választások után Alekszisz Ciprasz ellenzéki vezér vezeti a kormányt, az lemond a költségvetési fegyelemről, és nem fizeti vissza az ország adósságait” – írja internetes oldalán a Der Spiegel a berlini kormányhoz közeli forrásokat idézve.

Az Elefterosz Tiposz című görög napilap vasárnapi számában közölt felmérés adatai szerint a Sziriza 30,4 százalékot kapna, ha ezen a vasárnapon lennének a választások, szemben a december közepi 27,1 százalékkal. Előnye ezzel mindamellett 3,1 százalékra csökkent a december közepén mért 3,4 százalékról a kormányzó konzervatív Új Demokrácia párt előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik