Nagyvilág

Kicsúszik az ukránok kezéből a donyecki repülőtér

A létesítmény egy része állítólag az ukrán erők ellenőrzése alatt van, de a donyecki repülőteret folyamatosan támadják és foglalják el az orosz szakadárok.

A kijevi védelmi minisztérium közleményben cáfolta azokat a jelentéseket, hogy az ukrán katonák elhagyták volna a donyecki repülőteret, és azt állította, hogy a létesítmény területének és épületeinek egy része továbbra is az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt van. Korábban az Azov ukrán önkéntes alakulat azt hozta nyilvánosságra, hogy az oroszbarát szakadár támadások következtében a repülőtér teljesen megsemmisült, ezért védői 242 napi kitartás után elhagyták azt – írja a távirati iroda.

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője csütörtök délelőtt kijelentette, hogy jelenleg is heves harcok folynak a repülőtéren, ahol az épületek egy részében továbbra is tartják állásaikat a katonák. Szavai szerint a folyamatos szakadár tüzérségi támadások következtében “csaknem teljesen” összeomlott az új terminál épülete. Emiatt csütörtökre virradó éjjel az a döntés született, hogy hagyják el a katonák az épületet, és vonuljanak vissza távolabbbi védőállásokba.

Az Unian ukrán hírügynökség oldalán megjelentetett beszámoló szerint a donyecki repülőteret teljesen szétlőtték. Az irányítótorony és mindkét terminál megsemmisült. A repülőtér védelmezői a heves tűz közepette elhagyták az új terminál épületét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik