Nagyvilág

Túszok szabadon engedését követeli Japán az Iszlám Államtól

A terroristáknak két japán túsza van, kivégzésükkel fenyegetőznek. A japán miniszterelnök szabadon engedésükre szólította fel a dzsihádistákat.

“A legmélyebben felháborít egy ilyen cselekedet. Határozottan követelem, hogy semmilyen bántódásuk ne essék, és bocsássák őket haladéktalanul szabadon” – mondta sajtótájékoztatóján Abe Sindzó. A japán kormányfő “elfogadhatatlannak” nevezte az emberrablást. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek nem szabad beletörődnie a terrorba, hanem határozott választ kell adnia rá. Egyúttal leszögezte: hazája a nemzetközi közösséggel együtt harcolni fog a terrorizmus ellen. 

A közel-keleti körúton tartózkodó Abe közölte: mindent elkövetnek az Iszlám Állam kivégzéssel fenyegetett két japán túszának megmentéséért. Mint mondta, a  túszok “élete a legfontosabb”

Az Irak és Szíria közel egyharmadát hatalma alá hajtó szunnita terrorszervezet két japán túsza – Goto Dzsogo Kendzi szabadúszó újságíró és segítője, Jukava Haruna – megölésével fenyegetett kedden egy videofelvételén, ha Tokió nem fizet értük 72 órán belül 200 millió dollár (több mint 55 milliárd forint) váltságdíjat. A japán külügyminisztérium közölte, hogy jelenleg vizsgálja a felvétel hitelességét. 

Abe Sindzó nem tért ki arra, hogy a japán hatóságok tervezik-e a dzsihadisták által kért összeg kifizetését. Elmondta ugyanakkor, hogy Jordániába küldi egy külügyminiszter-helyettesét, akit azzal a feladattal bíz meg, találjon megoldást a túszdrámára – írja az MTI. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik