Nagyvilág

Az ünnepi zárva tartásról vitatkoznak Csehországban

A legfőbb csehországi állami és egyházi ünnepeken tilos lenne a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek kinyitása. A kormánypártok támoagatják, sokan viszont ellenzik.

A kormánykoalíció pártjai közül a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt támogatja az ötletet, további két kormánypárt – a Cseh Szociáldemokrata Párt és az ANO (Igen) mozgalom – egyelőre nem erősítette meg, de nem is cáfolta a javaslat támogatását.

A kormány semleges álláspontot fogalmazott meg a témában, a törvényjavaslat elfogadását nem javasolta, de nem is utasította el. A kabinet állásfoglalása szerint a javaslat vitatható, érthetetlen, hogy miért nem vonatkozik a kisebb üzletekre is, és az sem világos, milyen alapon lett kiválasztva a hét ünnepnap. 

A javaslat szerint a legfőbb csehországi állami és egyházi ünnepeken (újév, húsvét hétfő, május 8., szeptember 28., október 28., és december 25-én, illetve 26-án, tehát karácsonykor) tilos lenne a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek kinyitása.

Az ellenzéki pártok közül a javaslatot csak a kommunisták támogatják, míg a jobboldali Polgári Demokratikus Párt és a TOP 09 párt ellenzi. 

Egy novemberi országos felmérés szerint a csehek több mint fele – 52 százalék – nem ért egyet azzal, hogy az üzletek az állami és az egyházi ünnepek idején zárva legyenek. Az ünnepi zárva tartást leginkább a fiatalabb és az idősebb generáció ellenzi. Az elképzelést a megkérdezetteknek csak a 30 százaléka támogatta. Ugyanakkor a megkérdezettek kétharmada – 65 százalék – elutasítja, hogy az állam bármi módon is beleszóljon az üzletek nyitva tartásának kérdésébe. A felmérésből kiderült, hogy a háztartások 96 százaléka ünnepek idején is vásárol, egyharmada pedig nagyobb vásárlásokat is tesz, elsősorban az élelmiszerüzletekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik