Nagyvilág

Terrorfenyegetés miatt nem tüntetnek

terror(960x640).jpg (terror)
terror(960x640).jpg (terror)

Terrortámadás veszélye miatt lemondták a Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom hétfőre meghirdetett drezdai felvonulását.

A szervezők vasárnap a Pegida Facebook-oldalán közölték, az alkotmányvédelmi hivatal és a rendőrség szászországi vezetésével folytatott konzultáció után a tüntetés lemondására kényszerültek, mert kiderült, hogy az egyik szervező “konkrét fenyegetettségbe” került. A helyi rendőrség közölte, hétfőn egész nap tilos szabadtéri demonstrációt tartani Drezdában. A döntés indoklása szerint a szövetségi és a tartományi bűnügyi rendőrség információi alapján “merénylőket utasítottak arra, hogy vegyüljenek el a Pegida-tüntetők között, és gyilkolják meg a demonstrációt szervező testület egyik tagját”.

A dpa hírügynökség szerint a mozgalom egyik alapítójáról, Lutz Bachmannról van szó, akit szélsőséges iszlamisták halálosan megfenyegettek. A hatóságok ezt nem erősítették meg. A Pegida Facebook-oldalán megjelent állásfoglalás szerint a szólás és a gyülekezés szabadságának súlyos korlátozása, hogy “terrorista erőknek sikerül kiüresíteni az alaptörvényben rögzített jogunkat”, de a legfontosabb a mozgalom támogatóinak biztonsága. A szervezők arra bíztatják “a véleményszabadság mellett és a vallási fanatizmus ellen kiálló európaiakat”, hogy a lemondott felvonulás eredetileg tervezett idejére, hétfő estére otthonukban tűzzenek ki nemzeti zászlót, és tegyenek mécsest az ablakokba.

Az Alternatíva Németorsságnak (AfD) nevű euroszkeptikus párt egyik alelnöke, Alexander Gauland a ZDF közszolgálati televízióban azt mondta, hogy az eset azt mutatja, hogy Németországban “elkezdődött az iszlamizálódás”, ami ahhoz vezet, hogy “a tüntetők már nem fejezhetik ki szabadon a véleményüket”.
A legnagyobb támogatottságú parlamenten kívüli párt alelnöke korábban az AfD természetes szövetségesének nevezte a mindenekelőtt a menekültügyi szabályok szigorítását követelő és Németország állítólagos iszlamizálódása ellen tiltakozó Pegidát.

Drezdában október óta szerveznek tüntetéseket a Pegida hívei. A hétfő esti felvonulásokon eddig hétről hétre többen jelentek meg, a legutóbbi menethez 25 ezren csatlakoztak. A mozgalom a volt NDK területén fekvő nagyvárosból a nyugati tartományokra is átterjedt, de a tüntetések jóval kevesebb embert mozgattak meg, míg az ellendemonstrációkon rendre ezrek fejezték ki tiltakozásukat a Pegida által képviselt nézetekkel szemben. A drezdai felvonulókról készült első felmérés szerint a tipikus Pegida-tüntetőt elsősorban nem Németország állítólagos iszlamizálódása, hanem a képviseleti demokráciával való általános elégedetlenség viszi az utcára.

A drezdai egyetem (TUD) politikatudományi intézetének kutatásában megkérdezetteknek csak a 23 százaléka nevezte az iszlámot, az iszlamizmust, illetve az iszlamizálódást részvétele fő okának, mindössze 2 százalék mondta azt, hogy azért jár Pegida-demonstrációkra, mert aggódik a vallási indíttatású erőszakcselekmények miatt. A többség, 54 százalék a politikával való általános elégedetlenséget nevezte fő motivációnak.

Ugyanakkor a Der Spiegel című hírmagazin szerint a német nemzetbiztonsági szolgálatokat több külföldi partnerszervezet arra figyelmeztette, hogy a berlini és a drezdai főpályaudvar mellett a Pegida-tüntetéseken is történhetnek iszlamista terrorcselekmények. Az egybehangzó hírszerzési értesülések alapján a nemzetközi radikális iszlamista színtéren nagy figyelemmel követik a mozgalom formálódását, és ismert dzsihadisták rögzített kommunikációja szerint eszmecsere indult arról, hogy érdemes lenne megtámadni a drezdai központú szerveződést. A Spiegel kiemelte, egy nagyszabású, sok áldozattal járó merénylet egy Pegida-felvonuláson jól illeszkedne a párizsi vérengzés nyomán kialakult helyzet további elmérgesedését, eszkalációját célzó dzsihadista stratégiához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik