Nagyvilág

Kelet-Ukrajna: rakéta-sorozatvetővel támadtak az oroszok

Legalább öt ember vesztette életét szombaton a Kelet-Ukrajnában zajló harcokban, a kormányerők három halottról és több sebesültről, az oroszbarát szeparatisták pedig két polgári áldozatról számoltak be.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője közleményében cáfolta, hogy a szakadároknak sikerült volna elfoglalniuk az ukrán katonák kezén lévő donyecki volt nemzetközi légikikötőt. “Továbbra is harcok folynak a donyecki repülőtérnél. A terrorellenes művelet erői azonban ellenőrzésük alatt tartják ezt a stratégiai fontosságú létesítményt” – tudatta az illetékes.

“Nagyon feszült a helyzet, folyamatosak a támadások” – mondta Liszenko, aki arról is beszámolt, hogy a Kijev-ellenes erők TOS-1-es típusú tüzérségi nehézfegyvert és Uragan típusú rakéta-sorozatvetőt is bevetettek az összecsapások során.
A szakadárok nyár óta ostromolják rendszeresen a repülőteret. Kedden indították legújabb ostromukat, azóta kisebb szünetekkel folyamatosan zajlanak tüzérségi támadásaik, és fegyvereseik az új terminálba is behatoltak. Kedden a lázadók rommá lőtték a repülőtér irányítótornyát, ami után az ukrán erők tüzérségi válaszcsapást mértek rájuk.

Az ENSZ összesítése szerint meghaladja már a négyezer-nyolcszázat a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus halálos áldozatainak a száma, és az utóbbi időben – a tűzszünet ellenére – nőtt a harci cselekmények intenzitása. Kijev és a Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy fegyverekkel és katonákkal támogatja a szeparatistákat, a Kreml azonban visszautasítja ezeket a vádakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik