Nagyvilág

Háromezren állhatnak kapcsolatban az Iszlám Állammal Törökországban

A török titkosszolgálatok egy friss jelentéséből kiderül: nyugati célpontok elleni támadásoktól lehet tartani az országban.

A Hürriyet című török napilap által nyilvánosságra hozott jelentés a dzsihadista csoporttal kapcsolatban állók szorosabb megfigyelését javasolja. Az AFP francia hírügynökség tájékoztatása szerint a török hírszerzés “vörös” riasztást küldött a biztonsági erőknek, arra figyelmeztetve, hogy nyugati országok nagykövetségei elleni támadásoktól lehet tartani.

A titkosszolgálatok közölték: a nyugati állampolgárok is a szélsőségesek célpontjává válhatnak, akárcsak a NATO törökországi infrastruktúrája. A jelentésben lehetséges pokolgépes merényletekre is figyelmeztettek.

Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője csütörtökön közölte: mintegy hétszáz török állampolgár harcolhat az Iszlám Állam tagjaként Szíriában. Sokan az ő esetleges visszatérésük jelentette fenyegetéstől tartanak. A külügyminiszter azt is elmondta, hogy a török hatóságok eddig nagyjából 7250 külfölditől tagadták meg a belépést Törökországba, attól tartva, hogy csatlakozni akarnak a szomszédos országokban tevékenykedő radikális csoportokhoz. Hasonló okból legalább ezeregyszáz külföldi állampolgárt utasítottak ki az országból.

Hivatalos források néhány nappal ezelőtt megerősítették, hogy Hayat Boumeddiene, a múlt héten egy párizsi kóser élelmiszerboltban lezajlott túszdráma elkövetőjének élettársa Törökországon keresztül Szíriába utazott, és jelenleg nagy valószínűséggel ott tartózkodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik