Nagyvilág

Tuti üzlet: magyar útlevelet hirdetnek az “orosz Facebookon”

vkontakte_cimlap (állampolgárság)
vkontakte_cimlap (állampolgárság)

"A világ vízum nélkül mindörökké!" - ezzel a szöveggel és egy magyar útlevél képével hirdeti "szolgáltatását" egy felhasználó a VKontake közösségi oldalon.

“A világ vízum nélkül mindörökké! Állampolgárság az Európai Unióba – tanácsadás és segítség, hogy 3-6 hónapon belül Ön is magyar állampolgár legyen” – ezzel a szöveggel és egy magyar útlevél képével hirdeti “szolgáltatását” egy felhasználó az orosz nyelvű Facebookon, a Vkontakte nevű közösségi oldalon.

A bejegyzést november végén tette ki egy felhasználó, amely alatt rögtön sokan érdeklődni kezdtek a lehetőség iránt. Árak azonban nem szerepelnek sehol a beszélgetésfolyamban. A bejegyzés gazdája azonban egy helyütt, amikor pontokba szedi, miért jár jól, akinek magyar az állampolgársága, garanciát vállal arra, hogy aki üzletet köt velük, 3-6 hónapon belül megkapja a magyar papírokat.

 

A “tuti üzlet” hivatkozási alapja még ez a videó, az egyik ukrán televíziócsatorna híradójának beszámolója a magyar kettős állampolgárságról szóló törvényről.

 

December közepén egy a “deep webre” (a világháló illegális, nem kontrollált hálózatát nevezik deep webnek, ahol sűrűn fegyverek, drogok cserélnek gazdát) programozott robot akadt egy magyar útlevélre. A módszer szerint egy szoftver válogatott a világháló láthatatlan bugyrainak szennyes ajánlataiból, az így beszerzett csempészárukat pedig a gazdái egy kiállításon mutatták be. A magyar útlevél is látható a tárlaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik