Nagyvilág

Börtönbe küldték a Charlie Hebdo mellett tüntető orosz aktivistát

Nyolcnapi elzárásra ítéltek pénteken egy orosz aktivistát, aki a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilappal való szolidaritása jeleként a Kreml lábánál tüntetett.

Mark Galperin Je suis Charlie (Charlie vagyok) feliratú táblával egymagában tüntetett a Kreml tőszomszédságában lévő Manyezsnaja téren. Az aktivistát a közrend megzavarásának vádjával ítélték el – mondta el a moszkavi bíróság szóvivője, aki szerint akciójához a tüntető nem kérte ki a hatóságok engedélyét.

Míg a tizenhét halálos áldozatot követelő – közöttük a Charlie Hebdo munkatársai életét kioltó – múlt heti véres párizsi támadások után Oroszország még üdvözölte a terrorizmus ellen vasárnap megtartott párizsi “köztársasági menetet”, az utóbbi időben számos orosz médium és vezető határolódik el a továbbra is megnyilvánuló nemzetközi szolidaritástól.
Az orosz médiafelügyelet pénteken felszólította a médiát, tartózkodjon a Charlie Hebdóban megjelent, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák megjelentetésétől. Egy orosz képviselő pedig a 282. cikk alapján kérte, hogy a Charlie Hebdót vegyék fel az Oroszországban betiltott szélsőséges kiadványok listájára.

Az orosz büntető-törvénykönyv 282. cikke súlyos büntetésekkel sújtja a faji, etnikai vagy vallási gyűlöletkeltést, amit jogvédő szervezetek a szólásszabadság korlátozásának tekintenek.

A szentpétervári Agentsztvo Business Novosztyej közölte: a médiahatóság utasítására le kellett vennie a címlapjáról a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúráját. A médium egyike volt azon keveseknek, amelyek a jelenleg Svájcban élő Mihail Hodorkovszkij volt oligarcha felszólítására a francia hetilappal való szolidaritása jeléül közölni akarta a prófétát ábrázoló karikatúrákat.

Moszkva a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt múlt szerdai merénylet utáni első órákban elítélte a terrorizmust minden formájában, és Szergej Lavrov külügyminiszter is részt vett a párizsi köztársasági menetben. Más vezetők azonban az orosz ortodox egyház álláspontját támogatták, amely szerint a terrorizmus elleni harc nem azonos a provokáló istenkáromlókkal való szolidaritással.

Ramzan Kadirov csecsen elnök szerint vasárnap várhatóan félmilliós tüntetést tartanak a francia hetilap által megjelentetett karikatúrák elleni tiltakozásul az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik