Nagyvilág

Ferenc pápa: a sajtószabadságnak korlátai vannak

ferenc-papa(210x140).jpg (ferenc pápa)
ferenc-papa(210x140).jpg (ferenc pápa)

Alapvető emberi jog, de nem jogosít fel senkit mások vallásának megsértésére - mondta a katolikus egyházfő, utalva a Charlie Hebdo szatirikus francia hetilap elleni múlt heti merényletre válaszul a magazin által megjelentetett újabb Mohamed-karikatúrákra. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy megengedhetetlen ölni a vallás nevében.

“Nem szabad provokálni, megsérteni mások vallását, nem szabad gúnyt űzni belőle” – szögezte le a katolikus egyházfő, s hozzátette, hogy a sajtószabadsághoz való jogot mások megsértése nélkül kell alkalmazni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy megengedhetetlen ölni a vallás nevében, amelyet soha nem lehet az erőszak igazolására használni.

A pápa a repülőgépen mellette lévő Alberto Gasparrira, a pápai utazások szervezőjére mutatva úgy fogalmazottt az őt kérdező újságíróknak: “Ha az én jó barátom, Dr. Gasparri szitkokat szór az anyámra, pofonra számíthat. Ez teljesen normális. Nem szabad provokálni, nem szabad mások vallását sérteni, kigúnyolni.”

Világszerte sokan síkra szálltak a Charlie Hebdo mellett, amely Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat tett közzé szerdán. A francia magazin azután döntött a karikatúrák megjelentetése mellett, hogy január 7-én két szélsőséges iszlamista tizenkét halálos áldozatot szedő merényletet követett el a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen. A támadás után egy másik szélsőséges iszlamista túszokat szedett egy párizsi élelmiszerboltban, s a túszdrámában négyen meghaltak.

A Vatikán és négy prominens francia imám a napokban közös nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélték a támadásokat, arra szólították fel azonban a médiát, hogy tisztelettel bánjanak a vallásokkal. A franciaországi merényleteket követően a Vatikán igyekezett kisebbíteni azoknak a beszámolóknak a jelentőségét, amelyek a Szentszéket is a szélsőséges iszlamisták lehetséges célpontjaként jelölték meg.

A katolikus egyházfő azt mondta, ő elsősorban a hívek miatt aggódik, és a Vatikán biztonsági tisztségviselői megteszik a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket.

Ferenc pápa hatnapos ázsiai körútjának negyedik napján, csütörtökön a Fülöp-szigetekre érkezett, ahol hatalmas ünneplő tömeg és rendkívüli biztonsági készültség fogadta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik