Nagyvilág

Szijjártó „olajágat nyújt” Amerikának

szijjártó péter (szijjártó péter, )
szijjártó péter (szijjártó péter, )

Magyarország kész megerősíteni a két ország közti hidakat, ugyanakkor a miniszter aggódik amiatt, hogy az Egyesült Államok korrupcióellenes intézkedéseket támogatna.

A magyar külügyminiszter olajágat nyújtott az Egyesült Államoknak, közölve, hogy országa kész megerősíteni azokat a hidakat, melyek annak nyomán gyengültek meg, hogy Washington korrupcióval kapcsolatos állításokat tett, amiket Budapest visszautasított – írja a Wall Street Journal.

Az amerikai napilap interjút készített Szijjártó Péterrel, aki annak a reménynek adott hangot, hogy át lehet hidalni a nézeteltéréseket a két NATO-szövetséges között, tekintettel arra, hogy katonai konfliktus zajlik Ukrajnában, így az együttműködésnek még nagyobb a jelentősége.

A kitiltási üggyel kapcsolatban a miniszter megjegyezte, hogy az Egyesült Államoknak bizonyítékokkal kell előállnia, Washingtonnak el kellene ismernie a magyar kormány által megtett korrupcióellenes intézkedéseket. Aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Sarah Sewall amerikai külügyi államtitkár kijelentette: a nagykövetségek Közép- és Kelet-Európában akcióterveket készítenek a korrupcióellenes reformok támogatására. Szijjártó szerint ez a magyar belügyekbe való beavatkozás.

Szijjártó elismeréssel szólt arról, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a demokratikus értékek mellett, de hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb demokratikus érték a szuverenitás. „A magyar nép egyértelmű döntést hozott 2010-ben és 2014-ben is, amit tiszteletben kell tartani” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik