Nagyvilág

Németország szigorított: nem mozoghatnak szabadon a szélsőségesek

A német kormány az erőszakos cselekményekre elszánt iszlamistak mozgási szabadságának korlátozásáról fogadott el törvényjavaslatot. A szélsőségesek személyi igazolványát is bevonhatnák.

A hatóságok jelenleg is bevonhatják mindazok útlevelét, akikről feltételezik, hogy azért akarják elhagyni az országot, hogy terrorista szervezethez csatlakozzanak, harcoljanak vagy kiképzésen vegyenek részt. Az új tervezet szerint azonban a személyi igazolványt is bevonhatják majd legfeljebb három évre. Az igazolvány helyett egy ideiglenes személyi okmányt állítanak ki, amelyen több nyelven jelzik, hogy nem jogosít fel Németország határának átlépésére – áll a törvényhozás elé terjesztett javaslatban.

A kormány szerint a szigorításra azért van szükség, mert a szélsőséges iszlamisták többnyire Törökországon keresztül utaznak Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz vagy más terrorista szervezethez, de a jelenlegi szabályok szerint a német állampolgárok különösebb ellenőrzés nélkül utazhatnak Törökországba személyi igazolvánnyal.

A kormány célja annak megakadályozása, hogy “Németország terrorizmust exportáljon” a térségbe – mondta Thomas de Maiziere belügyminiszter a kormány ülése után.

A berlini vezetés egy sor további terrorellenes intézkedésen is dolgozi; hamarosan javasolják majd egyebek között, hogy már a terrorista kiképző táborba való utazásra irányuló előkészületeket – vagyis például az utazás szervezését – is nyilvánítsák bűncselekménynek, és tegyék büntethetővé a terrorista szervezetek anyagi támogatását, értékhatártól függetlenül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik