Nagyvilág

Háromezer katonát hívnak be Kárpátalján

Mintegy háromezer 20 és 60 év közötti katonaviselt vagy katonai szakképesítéssel rendelkező hadköteles személyt hívnak be az ukrán hadseregbe a magyarlakta területen.

Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka. szerint a január 20-tól április 1-ig tartó (országosan 50 ezer főt érintő) újabb mozgósításra azért van szükség, hogy felváltsák a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti övezetben tavaly óta szolgálatot teljesítő katonákat. Fontos szempont az is, hogy felkészültebb haderővel tudjanak kiállni, ha a helyzet tovább éleződik – adta hírül a 7dniv.info kárpátaljai hírportál.

A parancsnok kifejtette, a mozgósított személyek január 30-ig átesnek az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, majd több hetes kiképzésen vesznek részt, és április 1-je után vezénylik őket a hadműveleti övezetben állomásozó alakulatokhoz.

A hadkiegészítő parancsnokság közlése szerint a múlt évben Kárpátaljáról 49 katona (köztük két beregszászi magyar), négy határőr és az Ajdar nevű zászlóaljban szolgáló két önkéntes vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik