Nagyvilág

Tíz civil halt meg egy ukrajnai merényletben

kilőtt busz (merénylet)
kilőtt busz (merénylet)

A szakadárok előbb eldicsekedtek azzal, hogy támadást hajtottak végre, majd az ukrán hadseregre fogták.

Tíz civil halt meg kedden Ukrajnában, amikor autóbuszukba tüzérségi lövedék csapódott a Donyecktől délre fekvő Volnovaha település közelében, egy ellenőrző pontnál – tudósít az MTI. A busz menetrend szerinti járat volt. Az ukrán ügyészség terrorcselekmény miatt indított eljárást. Szerintük a támadók tudták, hogy az úton kizárólag civil járművek közlekednek, ennek ellenére célzottan lőttek ki több mint negyven lövedéket Grad rakéta-sorozatvetővel. A tíz halotton kívül tizenhárom sérültje is van a támadásnak.

A terrorellenes kelet-ukrajnai hadművelet parancsnokságának sajtóosztálya azt közölte, hogy az érintett ellenőrző pontnál nincsenek katonai állások, ez arról tanúskodhat, hogy a szakadárok szándékosan civileket támadnak. A lövedéket a szakadárok ellenőrzése alatt lévő Sztarobeseve település felől lőtték ki.

 AFP / Alekszander Gajuk

Az önhatalmúlag kikiáltott „donyecki népköztársaság” cáfolta, hogy a szakadároknak közük lenne az incidenshez, ugyanakkor a Vkontakte orosz közösségi portálon előbb eldicsekedtek azzal, hogy szétlőttek egy útellenőrző pontot Volnovahánál, majd az autóbusz elleni támadással az ukrán hadsereget vádolták.

Petro Porosenko a támadás kapcsán kedden késő este tévébeszédet tartott. Leszögezte, hogy a történtek a jelenlegi vérzivataros idők mércéje szerint is kegyetlenek. A donyecki terroristák szándékosan öltek meg tíz békés polgárt, köztük egy tizennégy éves lányt – mondta. „Az emberek tömeges kivégzése Párizsban és Volnohavában egy tőről fakadó események” – közölte az ukrán államfő hozzátéve, hogy a civilizált világnak össze kell fognia a terrorizmus elleni harcban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is határozottan elítélte a támadást, az eset elfogulatlan kivizsgálását és a tettesek felelősségre vonását követelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik