Nagyvilág

Apasági per indulhat a volt spanyol királlyal szemben

A keresetet egy belga nő nyújtotta be I. János Károly ellen. A legfelsőbb bíróság helyet adott neki, ráadásul más is állítja, hogy a tavaly leköszönt uralkodó az édesapja.

Kapcsolódó cikkek

A 46 éves Ingrid Jeanne Sartiau mellett az 56 éves spanyol Alberto Solá Jiménez is adott be keresetet,de azt a törvényszék elutasította.

Mindkettőjüknek valamilyen dokumentummal, levéllel vagy fényképpel kellett bizonyítania, hogy édesanyjuk és a király között volt érzelmi kapcsolat, mivel a spanyol törvények szerint csak alapvető bizonyíték esetén engedélyezik az apaság meghatározását vagy épp kétségbe vonását. A bíróság a benyújtott iratok alapján Sartiau esetében tartotta megalapozottnak az eljárást – írja az MTI az El País alapján. A legfelsőbb bíróság ugyan kérheti János Károly arra, hogy adjon DNS-mintát, de az egykori uralkodó ezt megtagadhatja.

A botrány 2012-ben robbant ki, az akkor még trónon lévő uralkodót mentelmi jog illette meg, így az akkor benyújtott kereseteket elutasította a bíróság. Miután a király tavaly lemondott, a két felperes ismét a bírósághoz fordult. Sartiau történetét korábban már elmesélte a sajtónak, azt mondta: édesanyja akkor közölte vele, hogy a spanyol király az apja, amikor egyszer a tévében látták őt. Jiménez pedig úgy nyilatkozott, hogy erkölcsi elégtételt szeretne szerezni azzal, hogy bebizonyítja, ő a király gyereke.

A legfelsőbb bíróság döntése nyomán a királyi ház hivatalosan annyit közölt: “tiszteletben tartják a bírói hatalom függetlenségét”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik