Nagyvilág

Sokkoló kivégzést tett közzé az Iszlám Állam

iszlam-allam-kivegzes(960x640).jpg (iszlám állam, kivégzés)
iszlam-allam-kivegzes(960x640).jpg (iszlám állam, kivégzés)

Két orosz férfit gyilkolt meg a felvételen egy tíz év körüli gyerek. Azzal vádolták őket, hogy megpróbáltak beszivárogni a radikális iszlamisták közé.

Két újabb túsz kivégzéséről tett közzé videofelvételt kedden az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet az AFP francia hírügynökség tájékoztatása szerint.

Az internetre feltöltött hétperces felvétel tanúsága szerint a két térdeplő férfit egy tíz év körüli gyerek lőtte agyon. A szunnita szélsőségesek közleményéből kiderül, hogy a kivégzett túszok az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai voltak. Az Iszlám Állam azzal vádolta meg őket, hogy megpróbáltak beszivárogni a radikális iszlamisták közé Szíriában.

A videó alatt futó felirat szerint a 38 éves Mamajev Dzsambulatot és a 30 éves Asimov Szergejt végezték ki. Előbbi Kazahsztánból érkezett, utóbbi származása ismeretlen – közölte a Huffington Post amerikai online hírmagazin Agyonlövésük előtt még kikérdezték az oroszul beszélő, kopaszra borotvált férfiakat, akik bevallották, azért küldték őket a térségbe, hogy “információt gyűjtsenek az Oroszországból érkezett harcosokról”. Asimov Szergej emellett közölte: azt kapta feladatul, hogy megölje az Iszlám Állam egyik vezetőjét.

A felvétel végén ismét Abdalláh látható katonai gyakorlóruhában, a háttérben más egyenruhás gyerekek is vannak. “Mi leszel, ha nagy leszel?” – kérdezte a fiútól a videó készítője. “Én leszek az, aki lemészárolja a hitetleneket. Mudzsahed leszek, ha Allah is úgy akarja” – válaszolta Abdalláh oroszul.

Az orosz hatóságok egyelőre nem kommentálták a történteket. Becslések szerint nagyjából négyszáz orosz állampolgár csatlakozhatott az Iszlám Államhoz, sokan közülük Csecsenföldről érkeztek a Közel-Keletre. Az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló Iszlám Állam korábban több olyan felvételt is közzétett az interneten, amelyen a csoport tagjai által végrehajtott mészárlások láthatóak. A dzsihadisták tavaly ősszel négy – két amerikai és két brit – túsz lefejezéséről hoztak nyilvánosságra felkavaró videókat.

Az ITB közölt egy rövidebb részletet a felvételből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik