Nagyvilág

Túszdráma Sydney-ben, iszlamista lehet a támadó

Összesen öt túsz hagyhatta el azt a sydneyi kávézót, ahol egy fegyveres férfi több tucatnyi túszt ejtett órákkal korábban, és amelynek egyik ablakában iszlamista zászlót feszítettek ki.

Egyelőre nem ismertek a sydneyi túszejtés okai, de vannak arra utaló jelek, hogy politikai indíttatású cselekményről van szó – mondta az ausztrál kormányfő, miután a gyanú szerint iszlamisták túszul ejtettek több embert egy kávézóban, az operaházat pedig ki kellett üríteni egy gyanús csomag miatt. Tony Abbott a parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a hasonló cselekedetek célja elrettenteni az embereket az életformájuktól. “Ausztrália békés, nyitott és nemeslelkű társadalom. Semmi sem szabad, hogy megváltoztassa ezt” – mondta, és arra buzdította a lakosságot, hogy a Sydneyben történtek ellenére a szokott mederben folytassák napjukat. Biztosított afelől, hogy a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek.

Ki a túszejtő? Hányan vannak?

Mintegy húsz embert ejthettek túszul az ausztrál nagyváros forgalmas üzleti negyedében. Televíziós felvételek tanúsága szerint a túszokat az ablakokhoz terelték, feltett kézzel lehetett látni őket, ketten közülük arab nyelvű felirattal ellátott fekete zászlót emeltek a magasba. A lobogót nem azonosították, de nem kizárt, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet zászlaja. A túszejtés azon a téren történt, ahol az Ausztrál Nemzeti Bank és több kereskedelmi bank épülete is áll. A környékét fegyveres rendőrök vették körül. A nemzeti bankot bezárták, a pénzintézet közleménye szerint a dolgozók biztonságban vannak. A környéket lezárták, leállították a tömegközlekedést.

A rendőrség “legalább egy” fegyveres túszejtőről beszélt, azt viszont továbbra sem közölte, hogy hány embert tart fogva. Új-Dél-Wales szövetségi állam rendőrfőnöke elmondta, hogy nincs közvetlen kapcsolatuk a túszejtővel. Andrew Scipione nem fűzött megjegyzést azokhoz a hírekhez, amelyek szerint az egyik tússzal felhívattak egy újságírót. A túszdrámával kapcsolatban olyan hírek is megjelentek, hogy az elkövető vagy elkövetők azt állították, pokolgépeket helyeztek el a városban.

Andrew Scipione a kávézóban felmutatott arab feliratú fekete zászlóról szólva azt mondta, hogy még vizsgálják a jelentését. A sajtóértesülések szerint a fekete zászlón az “Egy az isten, Allah, és Mohamed az ő prófétája” arab felirat olvasható.Egy terrorszakértő szerint a lobogót szíriai és iraki dzsihadisták használják, de nem az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezeté. Híradások szerint az elkövető egy középkorú, ősz szakállt és fejkendőt viselő férfi.

A CNN hírei szerint három ember kiszabadult a kávézóból, illetve a rendőrség túsztárgyalói kapcsolatba léptek az egyik túszejtővel.

Közben a Lindt csokoládé, amelynek kávézójában a túszdráma zajlik, azt közölte, hogy 10 alkalmazott és akár 30 vendég is lehetett a Sydney nyüzsgő üzleti negyedében lévő üzletben. Az Egyesült Államok kiürítette sydneyi konzulátusát, amely közel fekszik a kávézóhoz, és óvatosságra intette az ausztrál városban tartózkodó amerikaiakat.

UPDATE1

Összesen öt túsz hagyhatta el hétfőn azt a sydneyi kávézót, ahol egy fegyveres férfi több tucatnyi túszt ejtett órákkal korábban, és amelynek egyik ablakában egy iszlamista zászlót feszítettek ki – közölte az ausztrál rendőrség. Első alkalommal három férfi szaladt ki a Sydney központjában lévő Lindt Chocolate cég kávézójából, majd később két nő rohant ki a vendéglátóhely egyik hátsó ajtaján. Az utóbbi két túsz a vendéglátó üzlet munkatársa lehetett, mivel Lindt Chocolate feliratú kötényt viseltek.

A St. Vincent kórház szóvivője azt mondta, az egyik férfit intézményükben ápolják, állapota kielégítő. Azt nem árulta el, hogy az elengedett túsznak miért volt szüksége orvosi ellátásra.

“Először meggyőződünk arról, hogy jól vannak. Majd azon fogunk dolgozni, hogy információkat kapjunk tőlük. Egyelőre nem tudunk semmi olyat, ami arra utalna, hogy bárki megsebesült volna” – mondta Catherine Burn, az illetékes Új-Dél-Wales szövetségi állam helyettes rendőrfőnöke.

Hét órával a túszejtés kezdete után a hatóságok még mindig nem ismerik az elkövető indítékát, csak annyit tudnak, hogy minden jel szerint terrorcselekményről van szó, és mintegy harminc túsz lehet benn a bankokhoz és kormányzati intézményekhez is közel lévő kávézóban.

UPDATE2

A túszejtő az Iszlám Állam zászlaját követeli, és Tony Abbott miniszterelnökkel akar beszélni, jelentette a CNN. Az ausztrál muszlim közösség vezetője elítélte a túszejtést, amit bűncselekménynek nevezett.

UPDATE3

Üzent az egyik túsz: “Jól vagyok, anya, nem tudunk beszélni.” A 18 éves vízvezetékszerelő-tanuló csak egy kávéra ugrott be a Lindt Chocolate-ba, amikor a túszejtés történt. Üzenetét sms-ben kapta az édesanyja, aki azt mondta, azóta nem hallott újabb hírt a fiáról – írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik