Nagyvilág

1250 év börtönt kaphat a volt rendőrfőnök

Pedro García Arredondó (rendőrfőnök, pedro garcía arredondo)
Pedro García Arredondó (rendőrfőnök, pedro garcía arredondo)

Összesen ennyit kért a guatemalai ügyészség Pedro García Arredondóra, mivel őt tartja egyedül felelősnek azért a tűzért, amelyben a spanyol nagykövetségen 37 ember vesztette életét 1980-ban - közölte kedden az illetékes guatemalai ügyész.

Hilda Pineda felidézte, hogy harmincöt évvel ezelőtt a közép-amerikai ország katonai elnyomása ellen fellázadt földművesek és diákok elfoglalták a spanyol külképviseletet, a rendőrség pedig válaszként rájuk gyújtotta az épületet. Az akció “tervezett és koordinált volt” – mondta, hangsúlyozva, hogy a parancsot Pedro García Arredondo egykori rendőrfőnök adta ki.

A tűzben harminchét ember égett halálra, köztük Jaime Ruiz del Árbol Soler spanyol konzul. Az áldozatok között volt Eduardo Cáceres Lehnhoff volt guatemalai alelnök és Adolfo Molina Orantes exkancellár, akik épp meglátogatták a külképviseletet. Itt halt meg az 1992-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Rigoberta Menchú emberi jogi harcos édesapja és unokatestvére is. Az asszony a vád elsőszámú tanúja volt az egykori rendőri vezető elleni ügyben. Életüket vesztették a nagykövetség munkatársai és az épületet elfoglalók is.

A támadást ketten élték túl: Máximo Cajal y López akkori spanyol nagykövet és egy guatemalai földműves, Gregorio Yujá, akit két nappal később elraboltak, és mikor megtalálták, testén kínzás nyomai látszódtak. A bírósági eljárás az ügyben folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik