Nagyvilág

A túszejtő barátnője már Szíriában lehet

A párizsi mészárlás kapcsán körözött Hayat Boumeddiene Törökországon keresztül Szíriába menekült – közölte a török külügyminiszter.

Mevlut Cavusoglu szerint Madridból repült Törökországba január 2-án, megszállt egy isztambuli hotelben, majd átlépte a szíriai határt – írta az NBC.

Mint azt korábban megírtuk a nagy erőkkel keresi a francia rendőrség a 26 éves Hayat Boumeddiene-t, a párizsi kóser boltban túszokat ejtő, majd agyonlőtt Amedy Coulibaly barátnőjét. Azzal gyanúsítják, hogy részt vett csütörtökön a montrouge-i lövöldözésben, amiben egy rendőrnő életét vesztette. Boumeddiene jelenleg a körözési lista élén van Franciaországban.

 

A hosszú barna hajú, gyermeki arcú 26 éves Hayat Boumeddiene nagyon vallásos, az arcát is eltakaró fátylat visel, emiatt munkahelyét is kénytelen volt feladni. Coulibaly-val 2009-ben az iszlám szerinti házasságot kötött, a francia törvények szerint azonban nem kötötték össze életüket.

Az MTI szerint Cavusoglu azt mondta, a török hatóságok kétséget kizáróan megállapították, hogy a nő Szíriába utazott múlt csütörtökön, amikor Coulibaly agyonlőtt egy rendőrnőt és életveszélyesen megsebesített egy utcaseprőt Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban. A tárcavezető szerint, amint tudomásukra jutott Boumeddiene holléte, értesítették a francia hatóságokat.

Vasárnap az internetre felkerült egy videofelvétel, amelyen egy Coulibalyra hasonlító férfi az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport tagjának vallotta magát és azt állította, hogy a Charlie Hebdo elleni merénylet elkövetőivel összehangolta az akcióit. A francia rendőrség keresi a képsorok készítőjét, és azt a személyt, aki a videót közzétette a világhálón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik