Nagyvilág

A párizsi vérengzés csak a kezdet

robbantás (robbantás)
robbantás (robbantás)

A mészárlás után újabb iszlamista terrortámadások történhetnek Európában - figyelmeztetnek nyugati hírszerző szolgálatok a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap beszámolója szerint.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) információi szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egy európai támadássorozat nyitányaként tartja számon a párizsi mészárlást – írta a Bild am Sonntag.

A lap felidézte egy tavaly októberi jelentését, amely szerint az NSA feltörte az Iszlám Állam vezető köreinek kommunikációját védő titkosítást, és a rögzített beszélgetésekből kiderült, hogy az iszlamisták négyfős egységeket állítottak fel, amelyeknek az a feladatuk, hogy a menekültek közé férkőzve Szíriából eljussanak Törökországba, majd onnan hamis útlevéllel továbbutazzanak Nyugat-Európába, és ott merényleteket kövessenek el.

Róma lehet a következő célpont

Az NSA röviddel a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni merényletet és a túszejtéseket követően újabb üzeneteket fogott el, amelyek szerint Párizs után más európai fővárosok következnek – írta a Bild am Sonntag, hozzátéve, hogy az NSA által rögzített beszélgetésekben elhangzik Róma neve.

A brit titkosszolgálatok arra figyelmeztették európai partnereiket, hogy az al-Kaida is merényleteket tervezhet. A nemzetközi terrorista szervezet valószínűleg robbantásos merényletekre készül repülőgépeken, erre utal, hogy nemrég részletes útmutatást közölt az interneten arról, hogy miként kell olyan robbanószerkezeteket készíteni, amelyeket nem szűrnek ki a repülőtéri biztonsági berendezések – áll a beszámolóban.

Ugyancsak a Bild am Sonntag jelentette, hogy szombaton Németországban őrizetbe vették az Iszlám Állam egy feltételezett tagját. A 24 éves férfit a hatóságok szerint 2013 októberében Szíriába utazott és csatlakozott az Iszlám Államhoz. A szervezet egyik legfontosabb németországi toborzó központjaként számon tartott Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Dinslakenből származó fiatalember 2014 novemberében tért vissza Németorzságba, és azért vették őrizetbe, mert a német hírszerzést lehetséges merényletekre vonatkozó értesülésekről tájékoztatták az amerikai partnerszolgálatok. Ugyanakkor konkrét tervekről vagy előkészületekről nincs szó az ügyben – közölte a lappal a szövetségi legfőbb ügyészség.

Éberségre szólítanak

Thomas de Maiziere belügyminiszter éberségre szólította fel a lakosságot. A radikalizálódás, a szélsőséges iszlamisták közé sodródás folyamatában az érintettek személyisége és életmódja átalakul, és ennek számos jele van, ezért nagyon fontos, hogy a családok, szomszédok, sporttársak, vagy éppen mecsetek közösségének tagjai figyeljenek egymásra. Ugyanakkor nem szabad rögtön terrorizmussal gyanúsítani mindenkit, aki felhúzott kapucnival mászkál sötétedés után – mondta a miniszter a Bild am Sonntagnak.

Félni nem szabad, de ébernek kell lenni, mert a hatóságok a radikális iszlamista színtéren 260 embert tartanak számon lehetséges veszélyforrásként, ami minden eddiginél több – mondta Thomas de Maiziere.

A német nemzetbiztonsági szolgálatok legutóbbi, tavaly év végi adatai szerint nagyjából 550-en utaztak Németországból a Közel-Keletre, hogy harcoljanak az Iszlám Állam oldalán. Közülük nagyjából 60-an meghaltak, 180-an pedig hazatértek. Közülük sokan csalódottak, kiábrándultak, de olyanok is vannak, akik komoly harci tapasztalattal és fanatizmusukban megerősödve érkeztek vissza Németországba.

Veszélyben a Vatikán

Olasz titkosszolgálati források nem zárják ki, hogy az Iszlám Állam fegyvereseinek következő célpontja a Vatikán lehet, ahogyan ezt az izraeli állami televízió vasárnap bejelentette. Ezzel a német sajtó gyanúját erősítik, miszerint a terroristák Rómában csaphatnak le.

Az izraeli televízió információi szerint az Egyesült Államok titkosszolgálata arról értesítette Olaszországot, hogy az Iszlám Állam dzsihadista fegyveresei a Vatikánnal szembeni terrorakcióra készülnek.

Az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozó olasz titkosszolgálati források megerősítették, hogy az utóbbi napokban ilyen információkat kaptak az amerikai és az izraeli titkosszolgálattól is. Az olasz hatóságok szerint a Vatikán valóban a lehetséges célpontok között szerepel, de semmilyen konkrét jel nem utal arra, hogy terrortámadás érhetné a kereszténység központjának számító pápai államot.

A Róma központjában levő Vatikánváros területén és teljes környékén tovább fokozták az eddig is magas biztonsági készültséget. Ferenc pápának a Szent Péter téren vasárnap mondott beszéde alatt a szokottnál is magasabb volt a rendőrök száma a tér körül és a Vatikánhoz vezető római utcákban. A Szent Péter tér közelében levő szentszéki sajtóközpont bejáratát vasárnaptól az olasz rendőrség páncélos járműve védi.

Az Iszlám Állam júliusban olyan videót tett közzé interneten, amelyen a dzsihadista fegyveresek zászlója lobogott a Szent Péter téren.

Ferenc pápa hétfőn a Szentszéknél akkreditált diplomatákat fogadja, majd Srí Lankára és a Fülöp-szigetekre utazik egyhetes apostoli látogatásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik