Nagyvilág

Rájuk vadászik az al-Kaida – itt a halállista

al-Kaida halállista (al-Kaida, halállista)
al-Kaida halállista (al-Kaida, halállista)

A terrorszervezet kihúzta a halállistájáról a Charlie Hebdo vezető szerkesztőjét. Sokan maradtak még.

A radikális iszlamisták még 2013-ban tettek közzé egy „körözési listát”, melyen azokat a közéleti szereplőket sorolják fel, akiket el akarnak tenni láb alól. Az al-Kaida halállistája ismét körözni kezdett az interneten – a szerdai merénylet nyomán Stéphane Charbonnier-nak, a Charlie Hebdo vezető szerkesztőjének portréját piros X-szel húzták át.

A Fusion.net portál összegyűjtötte, hogy kik vannak még az al-Kaida listáján.

Terry Jones

A szélsőséges nézeteket valló amerikai lelkész azzal vált világszerte ismertté, hogy 2010. szeptember 11-én nyilvános Korán-égetést hirdetett meg, mert szerinte az Iszlám szent könyve erőszakra ösztönöz. A tervet óriási felháborodás kísérte, végül a tiszteletest az amerikai védelmi miniszter beszélte le erről. A lelkészt Németországból ki is tiltották.

Kurt Westergaard

A dán karikaturista azzal haragította magára a dzsihádistákat, hogy 2005-ben egy olyan rajzot tett közzé, melyen Mohamed próféta turbánjában egy bombával látható. Azóta több merényletkísérlet volt ellene, utoljára 2011-ben.

Lars Vilks

Vilks 2007-ben egy kutyákról szóló művészeti kiállításra olyan alkotást készített, amely Mohamed prófétát kóbor kutyaként jeleníti meg. A svéd művész ellen is több merényletet készítettek elő.

Flemming Rose és Carsten Juste

Juste 2008-ig a Jyllands-Posten dán lap főszerkesztője volt, mely Westergaard karikatúráját közölte. Rose jelenleg is a lapnál dolgozik, a rajz közzétételéért ő vállalta a felelősség nagy részét. Rose azt mondta, nem fognak bocsánatot kérni, mert ők Dániában a dán törvények szerint élnek és ott szólásszabadság van. Ha bocsánatot kérnének, azzal elárulnák azokat, akik ezért a jogért küzdöttek – közölte.

Molly Norris

A seattle-i karikaturista az egyik szervezője a 2010-es „Rajzoljuk le Mohamedet” napnak, amire azután került sor, hogy a Comedy Central úgy döntött: a South Park egyik epizódjából kivágja azokat a részeket, ahol Mohamed próféta megjelenik. Több életveszélyes fenyegetés érte, ami miatt el is rejtőzött.

Salman Rushdie

Ő talán a legismertebb név a listán. Az indiai származású brit író 1988-ban „Sátáni versek” című kötetében vitatott módon ábrázolta Mohamed prófétát, ami miatt az iráni ajatollah is fatvát hirdetett ellene. Rushdie a párizsi terrortámadás után is megszólalt. Azt mondta, a szatíra a szabadság fegyvere a zsarnokság, tisztességtelenség és ostobaság ellen. Szerinte a vallás iránti tisztelet követelői valójában a vallás iránti félelemre játszanak.

Geert Wilders

A szélsőjobboldali holland politikus súlyos kirohanása miatt került a halállistára, azt mondta: „Nem a muszlimokat utálom, hanem az Iszlámot.” Beterjesztette, hogy tiltsák be Hollandiában a Koránt, ne építhessenek mecseteket és adóztassák meg a fátyolt viselő muszlim nőket.

Morris Sadek

Az egyiptomi-amerikai kopt keresztény ügyvéd egy szélsőséges iszlámgyűlölő videóval vált ismertté, ami olyan komoly tiltakozáshullámot váltott ki világszerte, hogy az erőszakossá vált tüntetések során ötvenen meghaltak.

Ayyan Hirsi Ali

A szomáliai születésű nő élesen kikelt az Iszlám nőkkel kapcsolatos nézetei ellen, különösen a női körülmetélés kapcsán. 2004-ben egy holland filmessel, Theo van Gogh-gal egy dokumentumfilmet készítettek a témában. Később megtalálták van Gogh holttestét, amihez késsel egy levelet tűztek Ayyan Hirsi Alinak címezve. Ebben az állt, hogy hitehagyottként őt is ki fogják végezni.

Fotók: AFP, Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik