Nagyvilág

Eltűnt repülő: holttesteket és roncsokat találtak a tengerben

Eltűnt repülő (eltűnt repülő, )
Eltűnt repülő (eltűnt repülő, )

Most már biztos, hogy a két nappal ezelőtt eltűnt utasszállító roncsai lebegnek Borneónál.

Az indonéz keresőosztag vezetője számolt be az új fejleményekről az AirAsia QZ 8501-es számú gépével kapcsolatban. A CNN-nek nyilatkozó Bambang Sulistyo elmondta, Borneó partjainál találtak olyan roncsokat, amik nagy valószínűséggel egykor az utasszállítóhoz tartoztak. A most talált gyanús darabok nagyon közel vannak ahhoz a helyhez, ahol utoljára feltűnt a radaron a 8501-es.

Nem sokkal később az indonéz közlekedési minisztérium munkatársa megerősítette: biztos, hogy a QZ 8501-es roncsait találták meg. Sőt, a keresőosztag talált egy nagyobb roncsdarabot is, ami minden bizonnyal az Airbus A320-200 típusú gép törzse.

Holttestek is vannak

Helikopteres kutatók hat holttestet is találtak a víz felszínén, a tetemek közül hármat már helikopterre emeltek, és egy indonéz hadihajóra szállítottak. Egyik tetemen sem volt mentőmellény. A holttesteket azon a tengerrészen fedezték fel, amely felett a repülőt utoljára látták, tíz kilométerre attól a helytől, ahonnan a pilóta még beszélt a légiirányítókkal. A The New York Times beszámolója szerint mentőmellényeket és poggyászokat is találtak a vízben.

Az Airbus A320-200-as típusú gépen 162-en voltak: 155 indonéziai, három dél-koreai és egy-egy malajziai, szingapúri, brit és francia – utóbbi a másodpilóta volt. A hozzátartozók közül sokan a surabayai repülőtér várótermében várják kétségbeesetten a híreket. Közülük többen összeestek és orvosi ellátásra szorultak.

 MTI/EPA/Fully Handoko

Az AirAsia alapítója részvétet nyilvánított

“Szívem megtelt szomorúsággal azon családok iránt, akik érintettek a QZ 8501 tragédiájában.” Ezt Tony Fernandes, az AirAsia légitársaság alapítója írta a Twitteren, miután megtalálták a roncsokat. “Az AirAsia nevében szeretném kifejezni őszinte részvétemet. Szavakkal nem tudom leírni, mennyire sajnálom, ami történt.”

Vasárnap tűnt el

Az AirAsia gépe Surabayából Szingapúrba tartott. A jakartai légi irányítás radarképernyőiről helyi idő szerint vasárnap 6 óra 17 perckor tűnt el. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor a repülőgép a Jávai-tenger fölött, Kalimantan (Borneó) és Jáva között repült. A malajziai székhelyű fapados társaság gépének fedélzetén 162-en tartózkodtak, javarészt indonéz állampolgárok. Több mint egy napja szakadt meg vele a kapcsolat, vasárnap egész nap keresték, de éjszakára felfüggesztették, majd hétfőn kora reggel újrakezdték a kutatást.

Hétfőn aztán úgy tűnt, megtalálták a gép roncsait, ám amikor odaért a keresőosztag, kiderült, tévedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik