Nagyvilág

Terroristákat ítéltek el egy kilenc évvel ezelőtti támadásért

Egy orosz bíróság ötvenhét embert elítélt az észak-kaukázusi Nalcsik városában több mint kilenc évvel ezelőtt elkövetett terrortámadásokkal kapcsolatban, többeket életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtottak.

2005 októberében csecsen és helyi muszlim gerillák nagyszabású összehangolt támadást intéztek Kabard-Balkárföld székvárosának belügyi, biztonsági és katonai épületei ellen. A terrortámadásban a hivatalos adatok szerint 94 lázadó, valamint a rendfenntartó erők 35 tagja és több mint tíz polgári személy vesztette életét. Több mint kétszáz ember megsebesült. 

Kabard- és Balkárföld legfelsőbb bírósága 57 embert talált bűnösnek az üggyel kapcsolatban. A vádlottak többségét 4 és 24 év közötti börtönbüntetésre ítélték, öt embert életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtottak – áll az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság által kiadott sajtóközleményben. Más gyanúsítottak az utóbbi években orosz titkosszolgálati akciókban vesztették életüket. Köztük volt a nalcsiki támadás kitervelője, Samil Baszajev, a csecsen lázadók egyik volt parancsnoka, akivel 2006-ban végeztek a különleges erők. 

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet “durva bírói tévedésnek” minősítette az ítéletet, rámutatva, hogy a vádlottak közül többeket megkínoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik