Nagyvilág

Pakisztán 500 halálraítéltet akar kivégezni

Ötszáz halálraítéltet akarnak kivégezni Pakisztánban a következő hetekben az után, hogy egy tálib kommandó 149 embert – közöttük 133 iskolást – mészárolt le Pesavarban.

Az országot megrázó terrortámadás másnapján Iszlámábád bejelentette, hogy terrorcselekmények miatt kiszabott halálos ítéletek esetében felfüggeszti a kivégzések végrehajtására 2008-ban elrendelt moratóriumot. A rendelkezés óta már hat, terrorcselekmények miatt elítélt embert végeztek ki, a közvélemény nagy részének érzékelhető jóváhagyásával. 

A belügyminisztérium összeállította annak az 500 embernek a névsorát, akik minden fellebbezési lehetőséget kimerítettek. Kegyelmi kérvényüket az elnök elutasította, és a következő hetekben végrehajtják rajtuk a halálos ítéletet – erősítette meg hétfőn Navaz Sarif kormányfő szóvivője. 

A 200 milliós lélekszámú Pakisztánban közel 8000 halálraítéltet őriznek börtönben. A halálos ítéletek végrehajtására vonatkozó moratórium eltörlése – amelyet kormányfő jelentett be -, azokat sújtja, akiket a terrorellenes törvényszékek ítéltek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik