Nagyvilág

Pofonnal zárja Orbán 2014-et

A permanens forradalomra már nem vevők az emberek – vélik az AFP francia hírügynökségnek megszólalók.

Egy év alatt három választási győzelemmel, kedvező gazdasági kilátásokkal, gyenge ellenzékkel és kényelmes parlamenti többséggel Magyarország miniszterelnöke pár hónappal ezelőtt még sérthetetlennek tűnt – írja elemzésében az AFP francia hírügynökség.

A harmadik, októberi győzelem után Orbán arról beszélt, hogy az egység győzedelmeskedett a széthúzás felett. Ami viszont ezután jött, az Tóth Csaba, a Republikon Intézet elemzője szerint pofon Orbán számára, ami az ő és pártja népszerűségének éles zuhanásában mutatkozott meg. Az, hogy a miniszterelnök népszerűsége egy hónap alatt 16 százalékpontot esett, míg a Fideszé 10-12 százalékpontot, példátlan az elemzők szerint. Ennek kiváltója az internetadó terve volt, ami már saját támogatóit is szembefordította a hatalommal.

Már túlélt egy mélyrepülést

Egy másik problémás pont az Egyesült Államokkal zajló vita, miután hat tisztségviselőt kitiltottak, köztük a magyar adóhatóság elnökét. Orbán erre úgy reagált, hogy Amerika büntetni akarja az országot, amiért szorosabbra fonja kapcsolatait Oroszországgal. Az amerikai álláspont szerint viszont a korrupció miatt léptek, ami a magyaroknak is szemet szúrt. Közben a veterán fideszesek a fiatalabbakat bírálják luxusvilláik és fényűző életmódjuk miatt. Noha Orbánt tapasztalt politikai stratégának gondolják, úgy tűnik, nem sikerül visszaterelnie a medrébe a kormányzást és megállítani a népszerűségvesztést.

A Policy Solutionstől Bíró-Nagy András elmondta: az internetadó bevezetése óta a Fidesz véletlenszerű ötletekkel áll elő, amivel megpróbálná visszanyerni népszerűségét. Ilyen volt a vasárnapi nyitva tartás vagy a kötelező drogteszt felvetése, de egyik sem ért célt. Ablonczy Bálint, a kormánypárti Heti Válasz szerzője szerint a választók úgy érzik, hogy a kormány meg akarja nevelni őket, amit nehezen viselnek. A permanens forradalomra már nem vevők az emberek – tette hozzá.

Az elemzők megjegyzik, hogy Orbán 2012-ben a rezsicsökkentéssel már túlélt egy mélyrepülést, most viszont nem látszik egyszerű megoldás. Minden fideszes lépéssel kapcsolatban hitelességi probléma merül fel – ha még két vagy három évvel ezelőtt támogatták is volna az emberek, most cinikus, taktikai lépéseknek tűnnek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik