Belföld

Tölgyessy: nem elég leváltani a Fideszt

A meglévő pártokon átlépő, széles nemzeti egységmozgalomra van szükség, különben a megmozdulások sikere gyorsan átválthat általános csalódásba - írja a politikai elemző. 

Ha a miniszterelnök nem tudja a tiltakozó megmozdulások dinamikáját megtörni, a hatalmának alapjait feszítő ellentétek olyan erővel összegződhetnek, hogy az már veszélyes lehet kormányára – írta hétfőn Tölgyessy Péter az Indexen, aki kedden folytatta írását.

A miniszterelnök hatalmának legbiztosabb igazolója a vele legharciasabban szembenálló Gyurcsány-párt – véli az 1989-es rendszerváltás meghatározó személyisége, aki 1998 és 2006 közt a Fideszben is politizált, 2007 óta pedig az MTA Politikatudományi Intézetének tudományos munkatársa. Tölgyessy szerint a mostani tiltakozások szervezői eddig pontosan átlátták, hogy nyomban megtörhet megmozdulásaik lendülete, ha bármelyik parlamenti képződménnyel azonosíthatóak lesznek. A tüntetők megvetéssel tekintenek az elmúlt idők parlamenti politikájára, és nem érhetik be kevesebbel, mint az új Magyarország reményével – véli a kutató.

Sokszínű tömeg

A tüntetéseken új tömeg mozdult meg – a résztvevők sokszínű csoportokat jelenítenek meg. Nagy arányban vannak köztük szabad nyugatos világot, igazi kapitalizmust igénylő tiltakozók, ott van az internet hatalomkritikus népe és persze a kormányellenes megmozdulások régi résztvevői is, de alapvetően új közönség élteti a tiltakozásokat. Mindannyian felháborodásukat kívánják megmutatni és társaikkal együtt átélni.

Orbán számára az lenne a legegyszerűbb, ha magától gyengülne a tüntetések ereje – írja Tölgyessy. A Fidesznek viszont így is legalább részben vissza kellene hódítania elvesztett szavazóit, de rendszere lényegén már aligha változtathat. A rendszer belső feszültségei a tiltakozó megmozdulások sorsától függetlenül továbbra is hatnak.

Orbán meggyőződése, hogy berendezkedése az ország javát szolgálja, a rendszer hívein kívül viszont kevesen akarnak tartósan együtt élni a miniszterelnök alaptörvényével. A közelmúlttal minden eddiginél jobban szakítani akaró rendszerváltás egyre erősebb kívánsága lehet a tüntetőknek.

Nem becsültük az ajándékot

A megmozdulások sikerének euforikus pillanatai gyorsan átválthatnak általános csalódásba – véli Tölgyessy. Egy rendszert el lehet mozdítani tömeges tiltakozásokkal, az utcáról kormányozni viszont lehetetlen. A gazdasági versenyképesség megteremtéséhez a közéleti szekértáborharccal felhagyó, a legszélesebb választói csoportok tartós támogatását megnyerő kormányzásra van szükség. A Fidesz-hatalmat nem elég leváltani, a hozzá vezető fundamentálisan szembenálló jobb- és baloldali blokkok rendszerével is szakítani kell, amire csak a meglévő pártokon átlépő széles nemzeti egységmozgalom lehet képes.

Tölgyessy szerint Magyarország 1989-ben ajándékba kapta az alkotmányos állam szabadságát, így aztán kevésre is becsülte. Most viszont kitartóan meg kell küzdenie érte. A sikerek idővel megváltoztathatják a közéleti kultúrát, a gyűlölet helyett a részvétel élménye mozgathatja meg az embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik