Nagyvilág

Mexikó: rendőrök is benne voltak a 193 bevándorló megölésében

A rendőrség a hírhedt, brutális Los Zetas drogkartell őrségeként működött, és teljesen szemet hunyt a kartell tevékenysége fölött.

A washingtoni Nemzetbiztonsági Archívum nevű kutatóintézet helyi idő szerint hétfőn jelentette meg azt a hivatali feljegyzést weboldalán, melyet a mexikói államügyészség a szervezet felszólítására tett közzé. Az irat rámutat: a 2011-es eset hasonló az idén szeptemberben a dél-mexikói Guerrero államban eltűnt 43 egyetemista országos felháborodást és rengeteg tüntetést kiváltó ügyéhez.

A diákokat szeptember 26. óta eltűntként tartják nyilván a déli szövetségi államban. A nyomozás eddigi eredményei szerint a tüntető fiatalokat Iguala városban a polgármester utasítására hurcolták el helyi rendőrök, akik átadták őket a Guerreros Unidos nevű bűnbanda fegyvereseinek. Utóbbiak egyes bandatagok vallomása szerint végeztek foglyaikkal.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki Mexikóban, és sorra bukkantak fel a bűnbandák lekötelezettjeinek számító és velük együttműködő mexikói polgármesterekről és rendőrökről szóló beszámolók.
Az amerikai kutatóintézet a mexikói hatóságok által a bevándorlók eltűnésével kapcsolatosan első alkalommal nyilvánosságra hozott feljegyzésre hivatkozva arra utal, hogy a rendőrség és a szervezett bűnözés összefonódását illetően kísérteties hasonlóság van a két eset között.

A rendőrség volt a fogdmeg

Az Egyesült Államokkal határos Tamaulipas szövetségi államban fekvő San Fernando városában a rendőrség a hírhedt, brutális Los Zetas drogkartell őrségeként működött, és teljesen szemet hunyt a kartell tevékenysége fölött. 2011-ben a bűnbanda egyik riválisával, az Öböl-kartellel küzdött az emberkereskedelmi hálózatok ellenőrzéséért. Abban az évben tömegesen raboltak el az Egyesült Államokba eljutni vágyó illegális bevándorlókat.
Az államügyészség feljegyzéséből kiderült: a Los Zetas tagjai bevallották a hatóságoknak, a helyi rendőrség segített nekik “eltéríteni az embereket”.

Az elmúlt években több, illegális bevándorlókkal kapcsolatos gyilkosság került napvilágra Mexikóban: 2010 augusztusában San Fernandóban 72 bevándorlóval végeztek. 2011 tavaszán a mexikói város körül a hatóságok 47 névtelen sírra bukkantak, amelyekből összesen 193 ember földi maradványai kerültek elő. A szomszédos Nuevo Leon szövetségi államban fekvő Cadereyta városában 2012 májusában 49 megcsonkított holttestet fedezett fel a rendőrség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik