Nagyvilág

Megtámadták Észak-Koreát

Bedöntötték az ország internet-elérését. Vélhetően ez a válasz a Sony filmstúdió megtámadására.

Amerika ENSZ-nagykövete elutasította hétfőn Észak-Koreának azt a követelését, hogy a két ország közösen vizsgálja ki a Sony Pictures elleni novemberi hackertámadást, melynek elkövetésével az Egyesült Államok a phenjani rezsimet vádolja. „Pontosan ezt a viselkedést vártuk egy olyan rezsimtől, amely kíméletlen ellenlépésekkel fenyegette meg Amerikát egy hollywoodi vígjáték miatt, miközben emberek tízezreit tartja gulágokban a legcsekélyebb lelkiismeretfurdalás nélkül” – mondta Samantha Power.

A nagykövet szerint az észak-koreai rezsim nem elégszik meg azzal, hogy saját állampolgárait fosztja meg a szólás szabadságától, úgy tűnik, arra szánta el magát, hogy más nemzeteket is megakadályozzon ennek a jognak a gyakorlásában.

Közben arról számoltak be, hogy Észak-Korea internet-elérése hétfőn gyakorlatilag leállt. Az ország egyébként is a világ egyik legelzártabb országa az internet szempontjából is, külön belföldi hálózatot működtetnek, azt is csak kevesen érik el. Az országnak van szélessávú internetkapcsolata a külvilággal, de ahhoz egy nagyon szűk réteg férhet hozzá.

A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium hétfőn nem kívánt arról nyilatkozni, hogy a történtekért Amerika felelős-e. Obama elnök még pénteken válaszlépéseket helyezett kilátásba a Sony Pictures-t sújtó november végi hackertámadás miatt.

Kedd reggelre az észak-koreai internet-szolgáltatások egy kis része helyreállt, a központi hírügynökség és a pártlap honlapja ismét elérhető.

Emiatt áll a bál – így hal meg Kim Dzsong Un a letiltott film előzetesében.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik