Nagyvilág

Orosz külügyminiszter: a Nyugat nem ezt ígérte

Szergej Lavrov azzal vádolta pénteken a Nyugatot, hogy megsérti az ukrajnai válság rendezésében saját maga által vállalt kötelezettségeket.

A politikus azután beszélt erről, hogy Moszkvában tárgyalt Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel. Úgy fogalmazott: Moszkva “nem lát” semmilyen Ukrajnával kapcsolatos vitát a Nyugattal, viszont egy sor olyan cselekedetet vagy éppen tétlenséget tapasztal, amellyel a Nyugat megsérti a saját maga által vállalt kötelezettségeit. Az orosz miniszter szerint mindezek miatt maradt büntetlenül az “ukrajnai államcsíny”, és a Nyugat mindent megenged a háború pártján álló ukrán, “háborúpárti” politikai erőnek.

Lavrov ezt az erőt azzal vádolta, hogy annak az akarata érvényesül az Ukrajna blokkon kívüli státusának megváltoztatására irányuló törvénytervezetben, és Oroszországnak az ENSZ Biztonsági Tanácsából kizárásának a kezdeményezését szorgalmazó ukrán javaslatokban. Az ukrán háborúpárti politikusok azt akarják, hogy Délkelet-Ukrajnában mindaz megismétlődjön, ami az 1990-es évek derekán a Horvátországon belül kikiáltott, majd a horvát katonák által felszámolt, úgynevezett Krajinai Szerb Köztársasággal történt – magyarázta.

Petro Porosenko ukrán államfő a lengyel parlamentben szerdán mondott beszédben megerősítette: Ukrajna NATO-tagságra pályázik. Mint mondta: hazatérése után benyújtja javaslatát a kijevi parlamentnek, hogy Ukrajna mondjon le tömbön kívüli státusáról.

Az orosz külügyminiszter Lavrov azt is közölte, Moszkva abból indul ki, hogy az ukrán elnök a délkelet-ukrajnai békés rendezés mellett áll ki.  Szerinte Oroszország készen áll az EBESZ ukrajnai ellenőrző missziójának kibővítésére, és mindent megtesz annak érdekében, hogy Szerbia EBESZ-elnöksége sikeres legyen. A balkáni ország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöki tisztét tölti be jövőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik