Belföld

Meszerics: a magyar politika ne vigye ki pártvitáit a határokon túlra

A Lehet Más a Politika (LMP) olyan határon túli magyar szervezetekben érdekelt, amelyek legitim módon képviselik saját közösségüket – jelentette ki Meszerics Tamás, az LMP európai parlamenti képviselője.

A politikus az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) szombati tisztújító közgyűlésén hangsúlyozta: az LMP soha nem fog különbséget tenni a határon túli magyar szervezetek között. „Meggyőződésem, hogy a magyar politikának nem feladata saját pártvitáit a határokon túlra exportálni, és a pártom ehhez fogja tartani magát akkor is, ha kormányra kerül” – tette hozzá Beregszászon Meszerics.

Az európai parlamenti képviselő elmondta: azt az álláspontot képviseli, hogy Ukrajnában a magyar közösség érdeke mindenekelőtt a béke megteremtése. Úgy vélte, az új ukrán vezetésnek el kellene kezdenie azt a munkát, amelyet a választások előtt az Európai Uniónak és az Európai Parlamentnek megígért. „Attól azonban én és a pártom is óva intene, hogy a strukturális reformokat a közszolgáltatások leépítésével kezdje. Ennél szerintem fontosabb lenne a korrupcióellenes törvénycsomag elfogadtatása a parlamenttel, valamint a decentralizálási törvénycsomag keresztülvitele, amit Petro Porosenko elnök választási programjában megígért, és jelenleg kidolgozás alatt van” – tette hozzá.

Meszerics hangsúlyozta: EP-képviselőként igyekszik megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyek – az EU és Ukrajna között megkötött társulási szerződésnek megfelelően – határokon átnyúló projektekkel segíthetik a kárpátaljai magyarságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik