Nagyvilág

Újabb büntetőeljárás a szlovén ex-kormányfő ellen

Janez Jansa ellenzéki vezetőnek azért kell felelnie, mert áron alul eladott egy építési területet, majd ugyanattól a cégtől drága lakáshoz jutott.

A ljubljanai parlamentnek döntenie kell arról, hogy felfüggesztik-e a volt miniszterelnök, Janez Jansa mentelmi jogát, miután újabb büntetőeljárás indult ellene. Az ügyben még tavaly indítottak vizsgálatot.

A korrupcióellenes bizottság szerint 2005-ben, miniszterelnöksége idején Jansa áron alul adott el egy építési területet az Imos építőipari cégnek, majd ugyanettől a cégtől impozáns lakást vett a fővárosban. A cég ebben az időszakban jelentős megrendeléseket is kapott az államtól. Jansát emiatt összeférhetetlenséggel, hatalommal visszaéléssel, befolyással üzérkedéssel vádolják – írja az MTI. A gyanú szerint az ex-kormányfő önmaga és a cég számára is jelentős anyagi hasznot szerzett.

Egy előző korrupciós eljárásban a szlovén alkotmánybíróság a múlt héten határozatot hozott. Ebben a volt kormányfő ügyeinek végleges tisztázásáig felfüggesztette a politikus kétéves börtönbüntetésének letöltését. Jansa így elhagyhatta a Dob városában található büntetés-végrehajtási intézetet, ahol június óta tartották fogva. A parlament üléseire az ülésnapokon elengedték.

A korábbi vád arról szólt, hogy Jansa és társai törvényellenes üzletet kötöttek és kenőpénzt fogadtak el a finn Patria cégtől páncélozott járművek beszerzésénél. Jansa ártatlannak vallotta magát, szerinte politikai leszámolásról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik