Nagyvilág

Több mint kétharmaddal maradt a japán kormány

Óriási fölénnyel nyert Japánban az eddig kormányzó koalíció, egyértelmű megbízást adva Abe Sindzó miniszterelnöknek, hogy folytassa gazdaságpolitikáját, az "Abenomicsot" és vitatottabb biztonságpolitikáját.

Az összes szavazat megszámlálása után a konzervatív Liberális Demokrata Pártnak (LDP) 290, partnerének, a buddhista-pacifista Új Komeitónak 35 helye lesz a 475 fős új törvényhozásban. Az ellenzéki balközép Japán Demokrata Párt (DPJ) 73 széket kapott, 11-gyel többet, mint 2012-ben, de vezetője, Kaieda Banri elveszítette parlamenti helyét, s hírek szerint hétfőn várhatóan lemond.

A szintén ellenzéki Megújulás Pártját 41 képviselői székhez juttatták a szavazók, míg a Japán Kommunista Párt nagyot lépett előre: 21 helye lesz az előző választáson szerzett nyolccal szemben. Három kisebb párt két-két helyet kapott, s kilenc egyéni jelölt jutott mandátumhoz. A 2012-es választásokon a második világháború után a legalacsonyabb, 59,32 százalékos volt a részvétel, ezt most “sikerült” alulmúlni: a Kyodo hírügynökség adatai szerint a jogosultak 52,38 százaléka kereste fel a szavazóhelyiségeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik