Nagyvilág

Templomban bujkálnak, hogy ne kelljen hazajönniük Magyarországra

Az anyuka négy éve menekült el erőszakos férje elől két gyerekével Kanadába, ahonnan azonban kitoloncolták őket.

Egy vancouveri templomban lelt menedéket Juhász Marianna, akinek két fiával együtt még november közepén kellett volna visszatérniük Magyarországra, miután egy kanadai fellebbviteli bíróság elutasította a kérelmét, hogy humanitárius alapon Kanadában maradhassanak – írta a Bors. A lap közlése szerint az egyház területén nem tudnak velük mit tenni a hatóságok.

Ahogy arról egy hónapja beszámoltunk, az ügyükben döntő vancouveri bíróság azért utasította el a menekültstátusz megadását, mert Juhász Marianna nem tudta bizonyítani, hogy férje Magyarországon bántalmazta őt és kisebbik fiát, Tamást. A nő nem tudta orvosi leletekkel alátámasztani, hogy tényleg megtörtént a Kanadába menekülést kiváltó, 2010 júniusában történt bántalmazás, és a magyar gyermekvédelmi hatóságok vizsgálatáról sem nyújtott be minden iratot. Ez alapján a bíró arra a következtetésre jutott, hogy a Juhász Marianna által említett bántalmazás nem történt meg, és kijelentette: a gyermek jólétével kapcsolatos aggályokat Magyarországon vagy máshol az Európai Unióban is lehet kezelni – közölte a Global News.

Juhász Marianna és két fia, Tamás és Patrik, a pillanatban, amikor megtudták, visszatoloncolják őket Magyarországra
Fotó:GlobalNews

A nő két fiával négy éve szökött Kanadába az apa elől, aki elmondásuk szerint „rugdosta, ütötte és hidegzuhany alá rakta” Tamást, akit annyira megviseltek a bántalmazások, hogy kanadai terapeutája elmondása szerint mentális problémákkal küzd. Amióta kiderült, hogy esetleg vissza kell menniük Magyarországra „nem tud aludni, evési problémái vannak, többször is elájult, hányások törnek rá, súlyos fejfájások gyötrik, valamint távolságtartó lesz, és nagyon megijed, amikor egy férfi rákiabál” – mondta el Christina Henderson a Global Newsnak. A terapeuta elmondta azt is: Tamás kész lenne az öngyilkosságra, ha vissza kell térnie Magyarországra, az apjához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik