Nagyvilág

Kitüntetik az Európai Parlament elnökét

Martin Schulz kapja jövőre a Károly-díjat, amelyet az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személyek, intézmények kaphatnak meg.

Az elismerés odaítéléséről döntő bizottság indoklása szerint a német szociáldemokrata politikus az európai demokrácia kiemelkedő képviselője, aki nagy érdemeket szerzett az Európai Unió demokratikus legitimációjának és parlamentarizmusának megerősítésében.

Hozzátették: Martin Schulz nemcsak az Európai Parlament, hanem az Európai Unió egésze érdekében tevékenykedik, és munkássága fontos impulzus az európai egység eszméjének megvalósulásához.
Martin Schulz a Twitteren reagált az döntésre, bejegyzése szerint a díj nagy megtiszteltetés számára és különleges jelentőséggel bír, mert Aachen térségéből származik.

A Nagy Károly frank császárról (747-814) elnevezett nemzetközi díjat az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek ítélik oda 1950 óta minden évben. Az idén Herman van Rompuy, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács előző elnöke kapta az elismerést. A korábbi kitüntetettek között van például Tony Blair volt brit kormányfő és Bill Clinton volt amerikai elnök, illetve Horn Gyula külügyminiszter (1990) és Konrád György író (2001).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik