Nagyvilág

“A nők teste háborús színtér lett”

Az Európai Parlament kitüntette a nemi erőszak áldozatainak kezelésében élen járó kongói nőgyógyászt, Denis Mukwegét.

Szerdán átadták a Szaharov-díjat az Európai Parlament strasbourgi épületében megtartott ünnepségen. Az Andrej Szaharov szovjet fizikusról elnevezett, évente adományozott díjat az Európai Parlament 1988-ban alapította olyan egyének vagy szervezetek elismerésére, akik komoly erőfeszítéseket tettek az emberi és alapvető szabadságjogok védelmének érdekében.

A díjátadáson jelen volt az idei döntőbe jutott Jelizaveta Scsepetilnyikova, az ukrán Euromajdan elnökségének diák képviselője, valamint Dinara Yunus, aki bebörtönzött édesanyját, az azerbajdzsáni Béke és Demokrácia Intézet alapítóját képviselte. A díjat Denis Mukwege kongói nőgyógyász vehette át, aki hazájában több ezer nőn segített, akik szexuális erőszak áldozataivá váltak.

 AFP / Frederick Florin

„A nők teste háborús színtér lett, a nemi erőszak pedig háborús fegyver” – mondta Mukwege a díj átvételekor. Martin Schulz, az EP elnöke azt mondta: véget kell vetni annak, hogy a fegyveres konfliktusok közben elkövetett nemi erőszak büntetlen marad, ezt is a háborús bűnök közé kell sorolni.

Mukwege szerint a díj odaítélői arra hívták fel a figyelmet, hogy a nőket is meg kell védeni a fegyveres konfliktusokban és nemet mondtak a napjaink egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófájával szembeni közönyre. „A politikának, a civil társadalomnak, a férfiaknak és nőknek meg kell húzniuk a határt: a nemi erőszak nem válhat harci eszközzé” – mondta. „Minden megerőszakolt nőt a feleségemmel, minden megerőszakolt anyát az édesanyámmal, minden megerőszakolt gyermeket a gyermekeimmel azonosítok”- fogalmazott.

Az 59 éves nőgyógyász a kongói Bukavuban 1998-ban, a polgárháború idején alapított kórházat, ahol a mai napig a nemi erőszak áldozataival foglalkoznak – közölte az Európai Parlament sajtószolgálata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik