Nagyvilág

Szlovákokat és szerbeket is ki akart tiltani Amerika

Nem igaz, hogy direkt Magyarországot támadják – ez derült ki a Wikileaksen kiszivárgott dokumentumokból.

2007-ben Szerbiában, 2009-ben pedig Szlovákiában javasolta az amerikai nagykövetség korrupcióban érintett személyek kitiltását – derítette ki az Index.

Egy 2009 áprilisi, bizalmas minősítésű táviratban azt írta a pozsonyi nagykövetség, hogy megvizsgálták Juraj Sirokyt, az ország egyik leggazdagabb üzletemberét és arra jutottak, hogy alkalmazni lehetne vele szemben a 7750-es proklamációt, ami magyar tisztségviselők kitiltásának alapjául is szolgált. Siroky több miniszteri posztra is javasolhatott embert Robert Fico és pártja, a Smer támogatójaként és számos állami szerződést nyert el nem épp átlátható körülmények közt.

2007-ben a belgrádi nagykövetség javasolta Miroslav Misković, a leggazdagabb szerb kitiltását, aki a Slobodan Milošević alatti korrupciónak köszönhetően tett szert vagyonára. A nagykövetség szerint a minden képzeletet felülmúló korrupció szembement a demokratikus intézmények stabilitásával, az amerikai külpolitikai célkitűzésekkel és ezzel az amerikai nemzeti érdekekkel.

Az amerikai diplomácia most is aggódik a szlovákiai korrupció miatt, Theodore Sedgwick pozsonyi nagykövet szerint csak néhány kormányzati tisztviselőt ítéltek el az ország függetlenné válása óta, sok elkövető viszont szabadon van, ami aláássa a kormánnyal szembeni közbizalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik