Nagyvilág

Harcra kész az amerikai lézerágyú

Négy hónapos tesztidőszak után bizonyított a haditengerészet fegyvere, drónt intéz el, gránátot robbant, de kevésbé látványos, mint a Csillagok háborújában.

Várakozáson felül teljesít az amerikai haditengerészet lézerfegyvere, amelyet az év elején szereltek fel a Perzsa-öbölben állomásozó, Ponce nevű hadihajóra – jelentette ki szerdán Matthew Klunder ellentengernagy, a haditengerészet kutatási parancsnoka.

Bevetésre kész

A 40 millió dollárba kerülő lézerágyúval a nyáron kezdtek el egy egyéves tesztidőszakot, de a haditengerészet úgy gondolja, hogy négy hónap is elég volt erre.

A tábornok sajtóértekezletén bemutatott videón látszott, amint a fegyver két másodperc alatt tönkreteszi egy kis drón elektronikáját, és a jármű a tengerbe esik. Egy másik kísérletben a lézert egy kis naszádra erősített rakétagránátra irányították, és az ettől felrobbant.

“Már nem kell többet tesztelnünk, mert bevetésre kész, nap mint nap lehet használni” – jelentette ki az ellentengernagy.

A 30 kilowattos lézerágyú sikeres tesztje felkelti a reményt az amerikai katonai vezetésben, hogy egy 2017-ben rendszerbe állítandó 100-150 kilowattos ágyúval egy több millió dolláros rakétát is meg tudnak majd semmisíteni néhány dolláros költségen, mert ennyibe kerül az elektromos energia, amelyet a berendezés használ.

Iránt figyelmeztetik

A lézerfegyver rendszerbe állítása feltehetőleg Iránnak szóló figyelmeztetés. Az Iszlám Köztársaság rohamcsónakjai ugyanis zaklattak már amerikai hadihajókat, és az épülő, távirányítású repülőgépeit a jövőben várhatóan rakétákkal is felszereli.

A Ponce-ra felszerelt lézerágyú nem sokban tér el a tudományos-fantasztikus filmekben szereplő fegyverektől, bár a lézersugár, a moziban látottakkal ellentétben, a valóságban nem érzékelhető szabad szemmel. A futurisztikus fegyverrendszereknek hátrányai is vannak: a lézerágyúk rossz időjárási körülmények között – például heves esőben vagy sűrű ködben – jelentősen vesztenek hatótávolságukból. Ezenkívül csak “egyenes vonalú láthatóság” esetén vethetők be, vagyis nem alkalmasak a fedésben lévő vagy a horizonton túl lévő célpontok megsemmisítésére.

Az Egyesült Államok mellett több más ország is dolgozik lézerfegyverek kifejlesztésén, de az amerikai haditengerészet jár az élen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik