Nagyvilág

Szexuális erőszak Újdelhiben: minden internetes taxit betiltottak

Miután utasának megerőszakolásával gyanúsították meg az Uber egyik sofőrjét, az összes interneten szervezett ilyen társaságot tiltólistára tették a városban.

Az ügy nagy port vert fel India-szerte, mert a gyanúsított ellen korábban nemi erőszak miatt már emeltek vádat, de egy rendőrtiszt által aláírt igazolást nyújtott be a taxis céghez. Az igazolásról időközben kiderült, hogy valószínűleg hamisítvány.

Vádemelés is jöhet

Az eset nyomán arra is fény derült, hogy a hatóságok képtelenek az Indiában terjedő internetestaxi-piac szabályozására. Az újdelhi városháza közlekedési osztálya nagyon lassan reagál a törvénysértésekre, s értesülések szerint végül faxon tiltotta be hétfőn az Uber amerikai közösségi utazásmegosztó szolgáltatást. Az osztály szóvivője közölte: kedden minden bejegyzetlen taxiszolgáltatást betiltanak.

Egy újdelhi rendőrségi vezető szerint vádat is emelhetnek a cég ellen, ha hamis adatokat közölt a biztonságosságával kapcsolatban. Bridzsendra Kumar Jadav elmondása szerint az Uber sofőrjei nem viselik a rendőrség által a tisztázott hátterű taxisofőröknek kiadott kitűzőt.

Radzsnath Szingh belügyminiszter kedden felszólította a szövetségi államokat, hogy gondoskodjanak minden bejegyzés nélkül működő taxis vállalat betiltásáról. Az Uber tizenegy indiai városban működik.

Buszban is történhet erőszak bármikor

Nitin Gadkari közlekedési miniszter viszont úgy vélte, hogy a betiltás “nem megoldás”. “Nincs értelme betiltani a szolgáltatást, holnap egy buszban történhet hasonló eset, a buszokat azonban nem lehet betiltani. Az egész rendszer változtatásra szorul” – mondta. Hozzátette: új számítógépes rendszerre van szükség, amelyben mindenki adatai elérhetők.

A vállalat bejelentette: együttműködik a rendőrséggel a bűncselekmény felderítésében. Az indiai központi bank korábban az országban érvényes hitelkártyás fizetésre vonatkozó szabályok megsértésével vádolta meg az Ubert. A taxizásra vállalkozó sofőrök és a potenciális ügyfelek között okostelefonos alkalmazással kapcsolatot teremtő, agresszíven terjeszkedő Ubert 2009-ben alapították, megjelenése a piacon nagy feszültséget vált ki a hagyományos taxiscégek körében.

Hétfőn az egyesült államokbeli Portland városa is kitiltotta az Ubert a nyugati parti városból, amiért engedély vagy a hatóságokkal történő egyeztetés nélkül indította be szolgáltatását.

A pénteki indiai eset annál is nagyobb felháborodást keltett, mivel két éve, 2012 decemberében hat férfi egy buszon megerőszakolt és súlyosan bántalmazott egy 23 éves orvostanhallgatót, miután a barátját megverték. A fiatal nő egy szingapúri kórházban belehalt sérüléseibe. Az eset miatt tömegtüntetések kezdődtek India-szerte, amelyek hatására szigorították a nemi erőszak büntetésére vonatkozó jogszabályokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik