Nagyvilág

Az oroszoknak nem tetszik Merkel kritikája

Oroszországot nyugtalanítja a német vezetők viselkedése, és álláspontja szerint Európa megszenvedheti, ha Berlin nem játszik pozitív szerepet a Moszkva és a Nyugat közötti kapcsolatokban - jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter.

Moszkva és Berlin között feszültté vált a viszony az elmúlt hetekben. Angela Merkel német kancellár a hét végén azzal vádolta meg Oroszországot, hogy beavatkozik azoknak az államoknak a belügyeibe, amelyek szorosabb kapcsolatot keresnek az Európai Unióval. 

“Nem lehet eléggé hangsúlyozni a nyugtalanságunkat amiatt, amit a német kollégák tesznek” – jelentette ki moszkvai sajtótájékoztatóján Lavrov. – Németország hagyományosan nagyon pozitív szerepet játszott az Európai Unió és a Nyugat Oroszországot érintő kapcsolatainak egészében. Ha úgy döntene, hogy parancsolgatni kezd, abból Európa semmit nem fog nyerni, de Németország sem” – tette hozzá. 

Moszkva szerint azok az országok, amelyek támogatják a szankciókat – főként az Egyesült Államok – diktálni próbálnak Oroszországnak. Merkel hosszú időn keresztül Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi partnere volt a 28 tagú európai blokkban, de most több szankciós hullámot is támogatott Oroszország ellen az ukrajnai válságban játszott szerepe miatt, s kijelentette: a tettei alapján fogja megítélni Putyint a válság lecsendesítésében, nem aszerint, hogy mit mond.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik