Nagyvilág

Ukrajna nem vesz szenet a szakadároktól

„Terroristáktól nem vásárolunk” – közölte Kijevben a miniszterelnök-helyettes.

Korábban a szakadár donyecki és luhanszki „népköztársaságok” vezetői Oroszországot arra kérték, ne adjon el szenet Ukrajnának, hanem kényszerítse a kormányt arra, hogy tőlük vegye meg a hőerőművek fűtéséhez szükséges tüzelőanyagot – írja az MTI. Oroszország néhány napig minden magyarázat nélkül az ukrán határon vesztegeltetett 200 vagonnyi szenet, a szerelvény végül hétfőn elindult Ukrajnába.

 Donyecki szénbánya. AFP / Eric Feferberg

Az ukrán energetiukai minisztérium múlt kedden lakossági energiakorlátozást jelentett be, több városban és Kijev számos kerületében két-három órás időtartamokra kikapcsolják az áramszolgáltatást a lakásokban. A szénhiányt főleg a Donyeck-medencei bányák leállása okozza, ami a kelet-ukrajnai harcok miatt következett be. A múlt héten műszaki meghibásodás miatt a zaporizzsjai atomerőmű egyik blokkja is leállt.

Ukrajna eközben szerződést kötött a Dél-afrikai Köztársasággal is egymillió tonna szén behozatalára, azonban a rendelt tétel negyedének leszállítása után kiderült, hogy az minőségileg alkalmatlan az ukrán erőművek fűtésére. Az üggyel összefüggésben őrizetbe vették az üzletet megkötő Ukrinterenergo állami vállalat vezetőjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik