Nagyvilág

Tömegmészárlás Kongóban

Egy helyi milícia tagjai harminchat civilt mészároltak le a vasárnapra virradó éjszaka a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén.

A tömeges mészárlást az ásványi forrásokban gazdag Észak-Kivu tartományban fekvő Beni város közelében hajtották végre, ahol az utóbbi két hónapban több mint kétszázötven civil vesztette életét a lázadók támadásaiban. A rajtaütést a feltételezések szerint a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) elnevezésű milícia tagjai hajtották végre. Bár a fegyveres szervezetet ugandai muszlimok alapították, a csoport elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén tevékenykedik.

Martin Kobler, az ENSZ kongói misszióvezetője elítélte a támadást, és válaszcsapásra szólította fel az afrikai ország hadseregét és a világszervezet békefenntartóit.

Az ADF mintegy húsz évvel ezelőtt jött létre, célja az ugandai kormányzat elleni fellépés volt. Tavaly az ENSZ 1200-1500 fősre becsülte fegyveres erejét, de azóta a békefenntartók és a kongói hadsereg offenzíváit követően az ADF vélhetően több kisebb csoportra oszlott a kelet-kongói térségben, az ugandai határ közelében.

A több mint 62 milliós lélekszámú afrikai országot etnikai konfliktusok és polgárháborúk sújtják 1994 óta. A hegyekkel szabdalt Kelet-Kongóban se szeri se száma az ásványi kincsekben, többek között aranyban gazdag földek birtoklásáért egymással harcoló fegyveres csoportoknak és milíciáknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik