Nagyvilág

Egyiptomban 11 iszlamistát ítéltek halálra a hét végén

A tavaly nyári hatalomváltást övező vérontások kapcsán indított két különböző perben születtek a halálos ítéletek.

A tavaly nyáron megbuktatott elnök, az iszlamista Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség négy magas rangú tagjára róttak ki halálbüntetést. A perben vizsgált eset az exelnök bukásához vezető tömegtüntetések kirobbanásának napjára, 2013. június 30-ra nyúlik vissza. Akkor mintegy tucatnyi tüntető vesztette életét a Testvériség dél-kairói főhadiszállása előtt, ahonnan Murszi támogatói Molotov-koktélokkal és éleslőszerrel támadtak rájuk.

Az ítéleteket az egyiptomi előírásoknak megfelelően most az ország főmuftijának is véleményeznie kell, s bár ezt a hatóságoknak nem kötelező figyelembe venniük, csak ezután születhet végleges döntés. A per összesen 18 vádlottja között van az időközben betiltott iszlamista szervezet vezetője, Mohamed Badíe és két helyettese, Hairat es-Sáter és Rasád el-Bajúmi is. Az ő ügyükben várhatóan február 25-én születik döntés. Ellenük egyebek között szándékos emberölés, gyilkosságra való felbujtás és illegális fegyvertartás a vád. Badíét eddig két perben ítélték halálra.

Szombaton a hírhedt dzsihadistára, Ádel Habára és hat másik szélsőségesre mondták ki a halálos ítéletet, amiért egy szabályos kivégzésszerű merényletben tavaly augusztus 19-én 25 egyiptomi katonával végeztek a Gázai övezettel szomszédos határvidéken. A “második rafahi mészárlás” néven közismertté vált eset során a fegyveresek megállításra kényszerítették a hadsereg két teherautóját, leszállították a szabadságról visszatérő katonákat, majd sorban agyonlőtték őket – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik