Nagyvilág

Egyiptomi iszlamisták vállalták az amerikai munkás meggyilkolását

Egy egyiptomi szélsőséges iszlamista szervezet vállalta magára egy amerikai olajipari munkás meggyilkolását. Az áldozattal még augusztusban végeztek.

A magát Vilájat Színának (Sínai Tartománynak) nevező egyiptomi szervezet csak vasárnap éjjel tudatta a világhálón, hogy ő az elkövető. 

A Vilájat Szína szövetségesi viszonyban van az Iszlám Állam nevű szélsőségesen iszlamista terrorszervezettel. Annak bizonyítékaként, hogy valóban a a Vilájat Szína az 58 éves William Henderson gyilkosa, a csoport – amely korábban Anszár Beit al-Makdisznak (Jeruzsálem Védelmezőinek) nevezte magát – a neten fotókat mellékelt a texasi férfi útleveléről és további két, személyazonosításra alkalmas igazolványáról.

Henderson az amerikai Apache és az egyiptomi Qarun Petroleum nevű cég vegyesvállalatánál dolgozott. Az amerikai vállalat azt közölte Henderson haláláról még augusztusban, hogy a férfi minden jel szerint autóeltérítés áldozata lett az egyiptomi sivatagban.

A Vilájat Szína – főként régi neve alatt – egész sor terrortámadást hajtott végre, célpontjai elsősorban egyiptomi katonák és rendőrök voltak. Vasárnap egy másik világhálós közleményében azt állította, hogy az utóbbi négy hétben tíz támadást hajtott végre: felrobbantott hat páncélozott katonai és rendőrségi járművet, megölt hét rendőrt, továbbá lerombolta egy olyan férfi házát, akiről azt gyanítja, hogy a hadsereg besúgója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik