Nagyvilág

Nyenyecföldön megdőlt a hidegrekord

Kedd reggelre az oroszországi Nyenyecföldön -50 fok alá süllyedtek a hőmérők higanyszálai. Ezen a területen nem ritka a szélsőségesen hideg időjárás, most azonban megdőlt az európai rekord.

Kontinensünkön az Atlanti-óceántól távolodva télen egyre zordabb a klíma, nem csoda tehát, hogy Oroszország európai részén a leghidegebb évszakban gyakran -20 foknál is hidegebb van, sőt az Ural nyugati előterében – ami földrajzilag még Európához tartozik – nem ritka a -30 fok alatti hőmérséklet sem – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Meteorológiai értelemben a tél éppen csak elkezdődött, azonban a szárazföldünk keleti peremterületén olyan hidegbetörést élnek át ezekben a napokban, ami még abban a térségben is ritka. December 4-én reggelre az oroszországi Nyenyecföld egyes részein -50 fok alá zuhant a hőmérséklet. Ezzel új európai hidegrekord is született: -50,6 fokkal.

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Legutóbb 2014. január 29-én és 30-án észleltek ugyanitt -50 foknál hidegebbet, az akkor mért -52 fok még mindig több fokkal magasabb, mint a kontinentális abszolút rekord, amelyet 1978. december 31-én Uszty Shugorban mértek (-58,1 fok) .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik