Nagyvilág

„Ülj le, vagy megöllek!” – hatszor szúrta meg Ibolyát a terrorista

Az lehetett a „bűne" Ibolya Ryannek, hogy idegen kultúrát terjesztett iszlám területen – derül ki a Blikk cikkéből.

A 47 éves óvónővel egy hónappal azután végeztek, hogy október 28-án egy dzsihadista honlapon megjelent egy fenyegetés, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy végzetes támadásokat terveznek nemzetközi iskolák tanárai ellen a Közel-Keleten, mert sértőnek találják, hogy idegen kultúrát terjesztenek a muzulmán országokban – írja a Blikk.

 
Fotó: MTI/AP/Footprints Recruiting 

Mint azt csütörtökön megírtuk letartóztatták azt a nőt, aki megkéselte a 47 éves Ibolya Ryant Abu-Dzabi egyik bevásárlóközpontjában. A gyilkost azzal is vádolják, hogy házi készítésű bombát helyezett el egy amerikai orvos házánál.

A gyilkos nő a bevásárlóközpont mosdójában támadt az amerikai állampolgárságot szerzett magyar nőre, akin már nem lehetett segíteni, és a kórházba szállítás után meghalt. Diplomáciai források alapján a merénylőről azt írják, jemeni születésű, és többször utazott oda-vissza a két ország között. A nő azonosítása a videofelvételek alapján azért volt nehéz, mert a testét tetőtől talpig elfedő, hagyományos fekete ruhát viselt. A rendőrség azt feltételezi, hogy Ibolya Ryan nem ismerhette a támadóját.

A Blikk szerint Ibolya utolsó perceit több ipari kamera is rögzítette a Bourik plázában. A burkába bújt gyilkos egy óráig állt lesben, mielőtt egy konyhakéssel a magyar nőnek esett. A mosdóban a gyilkoson és áldozatán kívül még ketten voltak. A két szemtanú a nők veszekedésére kapta fel a fejét, majd a gyilkos az egyik tanúhoz fordult, és rákiáltott: „Ülj le, vagy megöllek!”. Ezután Ibolya halálsikolyát lehetett hallani, mire a szemtanúk segítségért rohantak. A tettes hatszor szúrta meg.

A Blikk úgy tudja, hogy Ibolya Ryan Magyarországon született, de Romániában nevelkedett, iskoláit Nagyváradon végezte. Később az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán tanult, majd hozzáment egy amerikai férfihoz, és Coloradóban éltek. Válása után az Egyesült Arab Emírségekbe költözött, ahol egy óvodában dolgozott. Lánya az édesapával élt Bécsben, ikrei, Ádám és Aiden édesanyjukkal élt Abu-Dzabiban.

„Ibolya volt férje és a lánya nyomban Abu-Dzabiba repült, jelenleg is ott vannak” – mondta az áldozat egy soproni ismerőse, aki szerint Amerikában és Magyarországon is lesznek megemlékezések a magyar nő emlékére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik