Nagyvilág

Balog szerint a születések számának növelése a kormány legfontosabb célja

Az emberierőforrás-miniszter New Yorkban, egy ENSZ-csúcstalálkozón szólalt fel.

A magyar kormány családpolitikai lépéseit a demográfiai kihívás befolyásolja – mondta New Yorkban, az ENSZ-ben Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. Balog „A család megerősítése a fenntartható fejlődésért” címmel megtartott csúcstalálkozón vett részt, ahol elmondta, hogy arra törekednek, hogy közelebb kerüljön Magyarország a népesség fenntartásához szükséges 2,1-es termékenységi rátához. Ez az arány jelenleg 1,35 körüli.

Balog kijelentette, hogy a magyar kormány hozzáállása a családhoz, házassághoz, gyermekekhez nem a belenyugvás. Azt mondta, hogy bár a modern nyugati állam sok tekintetben beavatkozik az emberi élet különböző színtereibe, a népesedéspolitika kevés hangsúlyt kap. A kormány arra törekszik, hogy a családok számára stabil, nyugodt életet és megfelelő környezetet biztosítanak ahhoz, hogy gyerekek szülessenek – állította a miniszter.

Balog Zoltán arra is kitért, hogy egy KSH-felmérés szerint a házasságban élő nők várható élettartama 6, a férfiaké 8 évvel hosszabb, mint a hajadonoké, illetve nőtleneké. „Hajlamosak vagyunk általában anyagi eszközökben gondolkodni, azonban mindnyájan tudjuk, hogy az anyagiakon túl a házasságnak, a családnak, a gyerekvállalásnak vannak más dimenziói is – értékek, hagyományok, kultúra, nevelés, erkölcs, szellemiség, pszichológiai tényezők, szemléleti kérdések, hit. A jövőben az anyagiakon túl ezekre a területekre is nagyobb hangsúlyt szeretnénk helyezni” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik