Nagyvilág

15 éves fiú rabolt, hogy terroristáknak segítsen

El akarta hagyni Kanadát, és más országban tevékenykedő terroristákhoz szeretett volna csatlakozni.

Terrorizmus támogatásával került bíróság elé egy 15 éves fiú Kanadában. A rendőrség szerdai közlése szerint a gyerek azért rabolt, hogy zsákmányából terroristákat segítsen.

A gyanú szerint a fiú azt tervezte, hogy elhagyja Kanadát, és külföldön tevékenykedő terroristákhoz csatlakozik. A rendőrség nem fedte fel a gyerek nevét, sem azt, hogy milyen külföldi terrorista csoporttal került – állítólag – kapcsolatba.

Már Kanadát sem kerülik el a terrorakciók. Októberben megöltek egy emlékműnél díszőrségben álló katonát Montreal közelében, egy másikat pedig Ottawában. Az egyik merénylőnek sikerült bejutnia a kanadai parlamentbe is. Mindegyiküket agyonlőtték a biztonsági erők emberei. A merénylők feltételezhetően iszlám szélsőségesekkel rokonszenvezők voltak. A támadások azt követően történtek, hogy Kanada harci repülőgépeket küldött a Közel-Keletre az Iszlám Állam nevű szélsőséges, dzsihadista szervezet elleni, amerikai vezetésű légitámadásokhoz.

A kanadai biztonsági szolgálat legutóbbi közlése szerint 93 embert tart szemmel azért, mert feltételezhetően terrortetteket akarnak elkövetni külföldön vagy Kanadában. A megfigyeltek zöme kanadai állampolgár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik