Nagyvilág

Idő előtt távozhat Robert Fico?

A szlovák miniszterelnök azt írta, semmi kedve az ellenzék képviselőit és az ellene tüntetőket hallgatni.

“Semmi kedvem hallgatni az ellenzék képviselőit, akik semmit sem bizonyítottak eddig, hogy milyenek vagyunk. Semmi szükségem arra, hogy félőrülteket hallgassak, amint az ablakom alatt kiabálják, hogy jöjjek ki és lelőnek. A türelmünknek is van határa” – ezt közölte a szlovákiai magyar Körkép portál fordításában Robert Fico szlovák miniszterelnök. Fico a Facebook-oldalán közzétett üzenet szerint elképzelhetőnek tartja, hogy „júniusban beállít” majd az államfőhöz azzal, hogy hajlandó lemondani és mutassa meg az ellenzék, hogy milyen alternatívát kínálnak.

A jelenlegi szlovák kormány hivatali ideje 2016-ban jár le, a parlamenti ellenzék egy része viszont széles körű és hangos kormányellenes kampányba kezdett azután, hogy egy hónapja az egészségügyi miniszter korrupciós botrányba keveredett. A parlament elnöke is távozott posztjáról. Az ellenzéki erők azóta több kisebb-nagyobb korrupcióellenes megmozduláson követelték a kormány távozását, ezek azonban az MTI beszámolója szerint legfeljebb néhány ezer fősek voltak.

A Facebookon közölteket Fico egy pozsonyi vitafórumon is elmondta, a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya viszont később hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök „csupán elméleti lehetőségként” beszélt esetleges lemondásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik