Nagyvilág

Ostromállapot Hongkongban, kiújultak az összecsapások

Folyamatos összecsapásokkal telt az elmúlt éjszaka a hongkongi kormányzati épületeknél, legalább negyven embert vittek a baleseti kórházba elsősegélyre, körülbelül húszat vettek őrizetbe.

A választási reform kiszélesítéséért már csaknem két hónapja tartó területfoglaló tiltakozás egyes szervezői támadást hirdettek a több ezer rendőrrel védett kormányzati hivatalok ellen – számolt be hétfőn a helyi online média. Miután az elmúlt két hétben a Foglald el a központot! mozgalom diákjait több helyszínről is kiszorították, állásaikat, barikádjaikat, valamint azt általuk felállított útakadályokat és sátrakat felszámolták, néhány diákvezető a kormányzati épületek blokádjára hívott fel.

Az Admiralty negyedben gyülekező ezrek közül vasárnap több százan sisakban, védőszemüvegben, maszkban jelentek meg, és a tömeg folyamatosan nyomás alatt tartotta a rendőri kordont. Később felszólították a diákokat, hogy vegyék körbe a hivatali komplexumot, így tegyék tartósan lehetetlenné a kormányzat működését.

A rendőrség egyik magas beosztású vezetője arról számolt be, hogy tüntetők egy része hangosbeszélőn adott utasítást az önkormányzat központi épületeinek ostromára. Azt hangoztatta, hogy ezzel aláásták a hongkongi törvényeket és a rendet, elítélte az illegális gyülekezést, a rendőrség felhívásainak figyelmen kívül hagyását, az erőszakos magatartást, a közterületek törvénytelen elfoglalását. A rendőrség külön közleményben az engedetlenségi mozgalom békés jellegét kérte számon a tüntetőkön.

A helyi South China Morning Post című lap beszámolója szerint a rendőrök paprika spray-vel, gumibottal, levegőbe irányított vízágyúval igyekezett a tömeget feloszlatni, a támadásokat visszaverni. A lap beszámolt arról is, hogy a tüntetők között több helyütt heves vita tört ki a rendőrök elleni támadás támogatói és ellenzői között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik