Nagyvilág

Összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel, sérültek is vannak

Hat hete tartanak a tiltakozó megmozdulások Hongkongban, már a bírósági végrehajtók is beszálltak.

Szombatra virradóra újabb összecsapások voltak Hongkongban a rendőrök és a tüntetők közt. Tucatnyian megsérültek, köztük rendfenntartók is, a hatóságok legkevesebb 28 embert vettek őrizetbe. A tiltakozók egyik legfontosabb bázisukat próbálták újra ellenőrzésük alá vonni, de a rohamrendőrök gumibotokkal és gázspray-vel szétkergették őket.

A rendőrök és a tüntetések szétverésében szintén közreműködő bírósági végrehajtók két nap alatt, csütörtökre virradóra „szabadították fel” Mongkok negyedet, eltávolították az úttorlaszokat, barikádokat és sátrakat, visszaállították a két hónapja szünetelő közlekedést. A művelet során mintegy háromszáz embert őrizetbe vettek. Két óvadék ellenében szabadon engedett diákvezetőt eltiltottak a terület megközelítésétől – tudósít az MTI.

A diákszervezetek által szervezett „Foglald el a központot!” mozgalom résztvevői a választási rendszer megváltoztatását szeretnék elérni. A különleges közigazgatási övezet alaptörvénye és a kínai törvényhozás vonatkozó határozata értelmében a kormányzóválasztáson egy 1200 fős jelölőbizottság hagyja jóvá a jelöltek személyét, a tiltakozók viszont szabad és nyílt jelöltállítást szeretnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik